ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Сектор за међународну сарадњу и европске интеграције

DSC_0760
Помоћница министра проф. др Мина Зиројевић

 

Сектор за међународну сарадњу и европске интеграције планира, припрема, спроводи, координира и прати програме и пројекате који се финансирају из фондова ЕУ у области образовања и науке и учествује у доношењу стратешких и програмских докумената за финансирање из фондова ЕУ у овим областима.

Сектор координира активности за увођења у систем националног суфинансирања ЕУ пројеката и усклађује и надгледа активности других субјеката из делокруга рада Министарства током планирања, припреме, спровођења, праћења и вредновања ефеката пројеката.

Такође, анализира усклађеност система у области образовања и науке са стандардима ЕУ и врши упоредне анализе законских и системских решења у области образовања и науке.

Сектор сарађује са међународним организацијама као што су УН (УНИЦЕФ, УНЕСКО), ОЕБС, Савет Европе, ГИЗ, РЕФ. Прати учешће Републике Србије у истраживањима у ЦЕРН-у, Обједињеном институту за нуклеарна истраживања у Дубни и спроводи Фулбрајт програм академске размене.

Сектор, такође, координира припрему, спровођење, као и оцењивања пројеката финансираних из међународних донација и програма Европске уније попут програма Еурека, „Наука у служби мира и безбедности”(NАТО SPS) и Програма европске сарадње у области науке и технологије (СOSТ).

Уже организационе јединице сектора су:

1. Одељење за пројекте из претприступних фондова ЕУ (ИПА), међународну сарадњу, донације и придруживање ЕУ у образовању;
2. Одсек за развојне и истраживачке програме и пројекте у науци
3. Група за пројектe из претприступних фондова ЕУ (ИПА) у сектору Конкурентности и имплементацију других пројеката и кредита у области науке и иновација

Loading