ЋИРИЛИЦА | LATINICA

„Да ли треба да будем храбар да бих био поштен?“

Конкурс за ученике, студенте и просветне раднике поводом 9. децембра, Међународног дана борбе против корупције

Агенција за борбу против корупције расписује, шесту годину заредом Конкурс за ученике основних и средњих школа, студенте факултета и просветне раднике на тему „Да ли треба да будем храбар да бих био поштен?“ поводом 9. децембра, Међународног дана борбе против корупције, који су прогласиле Уједињене нације усвајањем Конвенције против корупције 2003. године.

Овогодишњим називом конкурса желимо да подстакнемо промишљање о вредностима, конкретно о храбрости и поштењу и њиховом међусобном односу. Вредности су принципи и стандарди о томе шта је добро и ваљано. Вредности усмеравају наше понашање и представљају компас при доношењу одлука. Само ако се доследно придржавамо појединих вредности, као што су на пример храброст и поштење оне постају наше особине личности. Вредности су важан конститутивни елемент сваке индивидуе, али и сваког друштва, па и оног у коме ми живимо.

Оваквим конкурсима Агенција жели да скрене пажњу на то да је едукација кључна за превенцију корупције те стога подстиче школски систем да се бави понуђеним темама и укључује најмлађе чланове друштва у промишљање о етичности. Циљ оваквих активности је јачање понашања које не толерише корупцију, за шта је потребна шира подршка друштва, јер образовни систем није његов изоловани део, а понашање одраслих пресудно обликује понашање младих.

Позивамо све ученике и студенте да, самостално, у групама или уз помоћ својих учитеља, наставника и професора, размисле и разговарају о овој теми и учешћем на овом конкурсу пренесу своја искуства и размишљања у оквиру две категорије: литерарни рад и кратки филм. Просветне раднике молимо да осмисле и напишу једно предавање које би посветили питањима која су отворена овим Конкурсом. Предавање треба да има основну поруку и буде прилагођено узрасту ученика којима је намењено.

Рок за слање радова је 27. новембар 2015. године до поноћи. Текст Конкурса можете преузети овде.
(Текст преузет са сајта Агенције за борбу против корупције)

Loading