ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Државна секретарка Дукић Мијатовић отворила 2. Међународну ICAPP конференцију

Државна секретарка проф. др Маријана Дукић Мијатовић изјавила је да је напредак у науци, развој нових технологија и вештачке интелигенције у последњих дценија започео нову индустријску револуцију и изразила уверење да Србија има шансу на овом пољу и да може да допринесе светској бази знања.

Управо да бисмо на прави начин и у циљу напретка искористили ову шансу, спроводе се реформе у системима науке и технолошког развоја које се односе на начин финансирања научно-истраживачког рада, изградњу и унапређење мреже института и научно-технолошких паркова, али и посебне програме стипендирања којима подстичемо младе и надарене научнике за научноистраживачки рад“ рекла је државна секретарка отварајући 2. Међународну конференцију о напредној производњи и преради (ICAPP).

Она је истакла да је, захваљујући оваквом системском приступу у протеклих 10 година, Србија постала место где се развијају нови иновативни пројекти и решења и место где млади могу да се представе и реализују своје иновативне идеје у пракси.

ICAPP конференција, са мотом „Наука изван граница – Science beyond borders“, посвећена је најновијим достигнуц́има и открићима у прехрамбеној технологији, биотехнологији, нутријентима и фармацеутским производима, инжењерству материјала, инжењерству у преради нафте, инжењерству животне средине, хемијском инжењерству и одрживом развоју. Организатор конференцији је Технолошки факултет из Новог Сада. Ова конференција окупља 260 научника и инжењера, али и представнике компанија из различитих области индустрије, из 16 земаља, који ће наредних дана разменити искуства и сазнања о најновијим достигнућима, открићима и трендовима у овим областима.

Loading