ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Дуално образовање – за будућност привреде Ваљева

Национални модел дуалног и предузетничког образовања представљен је посетиоцима  Каравана образовања  „Дух младости“ у Ваљеву.

Данас смо овде да укажемо на предности дуалног образовања и то на правом месту, у  Пољопривредној школи са домом ученика која је прави пример како млади уз теоријска знања и увезаности са реалном средином за учење кроз рад стичу знање које ће их одвести ка титули ‘стручњак’, рекла је помоћница министра за стратешко планирање Габријела Грујић на отварању Каравана.

Она је додала да су компаније ДМ и Меркатор дале подршку младим трговцима који ће у будућности својим знањем чинити не само одрживост, него и углед њихових компанија.

Истичем да иновативност коју показујете кроз овај модел, има своју надоградњу у високом образовању. Закони вам гарантују широм отворена врата  наставку школовањa, поручила је Грујић.

Могућност стицања функционалног знања и развој склоности раду и низа вештина, међу којима су тимски рад, комуникационе вештине, рад под стресом се најбоље може остварити школовањем у привредним субјектима, рекла је Мирјана Ковачевић, директорка Сектора за едукацију Привредне коморе Србије.

Дуално образовање, као модел учења у реалном радном окружењу, омогући ће да се обнови темељ привредног и друштвеног развоја који чине квалитетно образовани кадрови.

Караван је отворио заменик градоначеника Ваљева Драган Јеремић, који је изразио  захвалност Министарству просвете што је ученицима у Ваљеву омогућило боље услове за учење и рад, као и могућност да захваљујући дуалном моделу образовања буду спремнији за бољи живот.

У име организације „Spirit of youth“  присутне је поздравио спортски директор Филип Којић.

Ваљево је 24. град који је караван „Дух младости“ обишао. Велико ми је задовољство што стојим у име организације, пред оволиким бројем људи који су дошли да подрже овај пројекат који смо започели заједно са Министарством просвете. Надамо се да ћемо младима пружити боље могућности, да буду професионалнији и бољи у својим будућим пословима, рекао је Којић.

У оквиру Каравана одржана је и панел дискусија на тему дуалног и предузетничког образовања на којој су учествовали представници локалне самоуправе, регионалне Привредне коморе и средњих школа.

Најмлађи су имали прилику да се опробају у баскету 3х3, квизу знања, као и да учествују у акцији „Згиб зона“, у којој град који уради највише згибова осваја реновирање дечијег парка или спортског игралишта по жељи.

 

Loading