ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Дукић Мијатовић: Подршка нашим младим истраживачима

Државни секретар у Министарству просвете, науке и технолошког развоја проф. др Маријана Дукић Мијатовић обишла је данас истраживачки тим пројекта IN-DEPTH, који је подржан у оквиру Програмa за изврсне пројекте младих истраживача  (ПРОМИС).

Поносна сам на наше младе истраживаче, који уз подршку државе и Фонда за науку,  дају свој допринос, не само науци Србије, већ и света“, рекла је Дукић Мијатовић.

Објаснила је да је ПРОМИС програм од стратешког значаја за Србију и да је намењен изврсним пројектима младих истраживача у раној фази каријере.

Направљен је по узору на европске програме и пружа младим докторима наука шансу да осмисле сопствене програме истраживања, формирају тимове, руководе пројектима и сарађују са одговарајућим лабораторијама и истраживачким центрима у Србији и свету“, рекла је Дукић Мијатовић.

Она је додала да Фонд за науку у наредне две године финансира 59 ПРОМИС пројеката укупне вредности 8.964.163 евра, а да максималан буџет једног пројекта износи до 200.000 евра.

Нагласила је да програм окупља 320 истраживача који реализују основна и примењена истраживања из свих области науке: природне науке, техника и технологија, медицина, биотехника и друштвено-хуманистичке науке.

Добитница ПРОМИС гранта и руководилац пројекта IN-DEPTH др Ирена Аранђеловић објаснила је да  се пројекат IN-DEPTH бави истраживањем претећих патогена, узрочника инфективних болести чија је учесталост појављивања у порасту, као резултат појаве патогена у новој популацији домаћина или дугорочних промена у њиховој епидемиологији.

Према њеним речима, тим научника ће проучавати брзо еволуирајуће РНK вирусе из слепих мишева, пацова густо насељених градских подручја и комараца, као и болничке изолате бактерија резистентних на антибиотике на територији Србије.

Како је додала,  ови патогени препознати су као глобална претња јавном здрављу због велике способности да изазову болести људи, ограничених терапијских могућности и пораста учесталости трансмисије. Осим тога, како је навела, генетичка разноврсност ових патогена и детаљи о њиховој еволуцији, у нашој земљи још увек нису довољно познати.

В.д. директорка Фонда за науку Републике Србије др Милица Ђурић Јовичић истакла је да је посета пројектном тиму IN-DEPTH прва надзорна посета Фонда за науку у оквиру активности праћења реализације ПРОМИС пројеката.

Истраживање пројекта IN-DEPTH које Фонд за науку Републике Србије финансира у оквиру ПРОМИС програма ће донети нова научна сазнања о вирусима и бактеријама који прете човечанству. Kроз подршку оваквим пројектима, уложено је не само у изврсне идеје наших научника, већ и у њихов рад, опрему, потрошни материјал, међународне публикације. Фонд за науку је до сада подржао 177 пројеката и скоро 900 истраживача, а у наредних годину дана очекујемо да ће више од 2000 истраживача имати подршку Фонда за науку.  Фонд ће наставити да подржава изврсне идеје наших истраживача и отвара нове могућности за научнике из свих области науке и у свим фазама каријере“ закључила је Ђурић Јовичић.

 

Loading