ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Испраћај нове генерације стипендиста Пексим фондације на Кембриџ

Испраћај десете генерације стипендиста Пексим фондације на Универзитет у Kембриџу организован je 18. септембра  у парку Ботаничке баште Јевремовац.

Мастер студије на Kембриџу, као стипендисти Пексим фондације, наставиће: Маша Његован која ће похађати мастер из политика заштите животне средине, као и Огњен Милићевић и  Марко Пурић који ће бити на мастеру финансија на Пословној школи Џаџ.

Они су исказали захвалност због подршке Пексим фондације у даљем школовању и развоју каријере.

Окупљенима су се обратили: државни секретар у Министарству просвете, науке и технолошког развоја Ана Ланговић-Милићевић, нова амбасадорка Велике Британије у Републици Србији Шан Меклауд, председник Пексим фондације Михаил Петрески, извршна директорка Пексим фондације Тијана Гајић и директорка „CWP Renewables“ Маја Турковић.

Ана Ланговић-Милићевић изјавила је да Министарство, просвете, науке и технолошког развоја пружа снажну подршку унапређењу образовања тако да Србија даље напредује као друштво засновано на знању. Она је подсетила и на кључне резултате министарства.

Информатика је постала обавезан предмет у основним школама, повећане су квоте за упис ученика у специјализованим информатичким одељењима у гимназијама; Србија је постала пуноправан члан Еразмус+ програма, програми Фонда за науку биће покренути крајем године да би се побољшало финансирање научних истраживања и допринело већој сарадњи истраживача, привреде и научне дијаспоре, рекла је Ланговић-Милићевић.

Она је истакла да ће ускоро бити формирана Агенција за циркуларне миграције као подршка висококвалификованим стручњацима у њиховом повратку из иностранства у нашу земљу.

Оснивач Пексим фондације Михаил Петрески рекао је да је циљ да Србија и Северна Македонија буду окружења у којима млади људи могу да примене своје вештине и развију своје потенцијале након повратка из Велике Британије

Залажемо се да помогнемо изванредним младим људима да стекну образовање у Великој Британији, да се врате у своју земљу и да та знања и вештине примене у свом окружењу, навео је он.

Након повратка у Србију и Северну Македонију, алумнисти Пексим фондације запослили су се у водећим компанијама, државним институцијама и министарствима, укључујући Kабинет Председнице Владе у Србији, Kабинет председника Владе у Македонији, покренули су сопствене компаније и организације цивилног друштва или наставили докторске студије након мастера на Kембриџу.

Међу стипендистима Пексим фондације налази се и омладински делегат Србије у Уједињеним нацијама, саветница за пореска питања у Министарству финансија, сарадница у Kабинету председнице Владе за питања приступања Светској трговинској организацији, асистенти на факултетима, приправници у водећим адвокатским канцеларијама и консултантским кућама, иновативни предузетници.

Током 2020. године Пексим фондација ће серијом активности у Великој Британији, Србији и Северној Македонији обележити деценију пословања са партнерима из сектора бизниса, образовања и институцијама

Loading