ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Јачање интегритета и борба против корупције у високом образовању

Конференција „Јачање интегритета и борба против корупције у високом образовању“ одржана данас у Београду, окупила је представнике Министарства просвете, науке и технолошког развоја, представнике Савета Европе, као и бројне представнике и експерте на пољу образовања и науке, а поводом изналажења решења за проблеме корупције за које 34% грађана Европске уније верује да постоје у образовању. На конференцији су изнети нацрти препорука Основне процене урађене за Србију који изражавају ставове и мишљења експерата ангажованих од стране Савета Европе. 

Помоћник министра просвете, науке и технолошког развоја Проф. др  Весна Мандић оценила је да је за подизање транспарентности у високом образовању битно успостављање јединственог информационог система просвете. Она је рекла да је Министарство 27. марта  донело Акциони план за борбу против корупције и као једну од акција навела увођење контроле у вези са додатним ангажовањем наставног особља на другим високошколским установама у Србији, али и иностранству.

Планиран је и развој механизама за вођење уписне политике. Циљ тог пројекта, чија је реализација почела у априлу, је јачање интегритета и борба против корупције у високом образовању у Србији, применом превентивних механизама који почивају на стандардима и пракси Савета Европе, изјавила је Мандић.

Шеф  Мисије Канцеларије Савета Европе у Београду Тим Картрајт појаснила је да је 2015. године урађена ЕТИНЕТ платформа која истиче важност етике и транспарентности у високом образовању.

Добро образовање је оно које није оптерећено корупцијом, нагласила је она.

Пројекат „Јачање интегритета и борба против корупције у високом образовању“ почео је да се спроводи у априлу, трајаће две године, а заједнички га финансирају Савет Европе и Европска унија са 800.000 евра.

Како је Савет Европе навео, експертска мишљења и препоруке су развијени како би надлежнима у Србији дали смернице у будућем раду и законодавном процесу. Они су општег карактера и нису обавезујући, нити представљени као захтев. Што се може видети и у саопштењу за медије које су објавили http://bit.ly/2tytsSg.

Loading