ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Један од приоритета документа „Позив на акцију“ је и доступно предшколско васпитање и образовање за свако дете

Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић потписао је данас у Београду на седници Савета за права детета документ „Позив на акцију“ чији је циљ да се покрене свеобухватан одговор друштва за стварање услова подршке деци на раном узрасту од пренаталног периода до поласка деце у школу. 

 Документ су потписали и министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић, министар здравља Златибор Лончар и министарка без портфеља задужена за демографију и популациону политику Славица Ђукић Дејановић.

Шаљемо поруку да нема ресора и појединца и институције која може сама радити  на овом питању. Шаљемо поруку да су деца  до 15 година којих на жалост има 14,4 одсто на укупну популацију наша највећа вредност и да морамо услове за здравље, одгој и будући живот стварати заједно. То је став Владе Србије. То је порука нас четворо из владе и зато смо се данас састали“, навела је она.

Документ садржи шест приоритета међу којима је и доступно предшколско васпитање и образовање за свако дете.

Овим Позивом на акцију желимо да убрзамо остваривање права на развој свих потенцијала  сваког детета у Републици Србији, и то путем обезбеђивања програма подршке деци и породици, заједничка је порука министара у Влади Србије.

Наведено је и да се „доносиоци одлука и истраживачи на глобалном нивоу слажу да су стратегије подршке раном развоју деце једна од најделотворнијих и најефикаснијих јавних политика за општи развој друштва“.

Позив на акцију се заснива на Конвенцији о правима детета, коју је Србија ратификовала, као и на Циљевима одрживог развоја, чији развој и спровођење је Србија подржала.

Потписивању документа присуствовао је и директор УНИЦЕФ-а у Србији Мишел Сент Ло.

Loading