ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Конституисан Управни одбор Националног тела за акредитацију и проверу квалитета у високом образовању

Конститутивна седница Управног одбора Националног тела за акредитацију и проверу квалитета у високом образовању (НАТ) одржана је данас у Београду а за председника тог тела једногласно је именован професор Правног факултета Сима Аврамовић, док је за заменика председника изабран професор емеритус Универзитета Сингидунум Слободан Унковић.

Седници је присуствовао и министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић који је је истакао да ће се ово тело осим акредитације бавити и политиком квалитета високог образовања и да је потребно створити „културу квалитета“ по узору на друге европске државе.

Високо образовање је чекало да се формира Национални савет за високо образовање и Национално акредитационо тело да почне да ради пуном паром, навео је он и додао да је улога овог тела веома значајна.

Нова времена иду и нова тела, нови закон и ствари које морамо да осавременимо. Ово тело је сам софтвер високог образовања Србије. Врх пирамиде који мора да схвати да је његова улога не само да се бави акредитацијом и провером квалитета кроз сам процес акредитовања високо школских установа на било ком нивоу студијских програма него и самом политиком вођења квалитета високог образовања, казао је он.

Министар је оценио да је у оквиру просвете и науке урађено доста и када је реч о новим законима али да је пре свега промењена парадигма учења и наставе.

Он је  указао да је врло значајна јавност у раду овог тела.

Председник Управног одбора Националног тела за акредитацију Сима Аврамовић  оценио је да само заједничким радом могуће постићи резултате.

Сада се први пут појављује агенција. НАТ је потпуно другачије тело и институционално и квалитативно од КАПК. Пре свега јер подразумева и другачији однос државе према високом образовању, јер је први пут високо образовање дато у руке људима из високог образовања и онима који су стејкхолдери, казао је он.

Аврамовић је додао да је реч о независном телу, које ће функционисати без утицаја државе, али у сарадњи са државом и заједничким циљем да се подигне високо образовање.

Према његовим речима, акредитација установа је углавном завршена а главни задатак НАТ-а ће бити провера квалитета.

Аврамовић је рекао и да ће у периоду од две године бити отклоњене замерке Енкве и да ће један од приоритета НАТ бити  међународна акредитација.

У Управном одбору Националног тела за акредитацију и проверу квалитета тела је укупно седам чланова. Међу њима су професор Машинског факултета Милорад Милованчевић кога је предложила Конференција универзитета, професорка Вера Милошевић са Високе пољопривредне школе коју је предложила Конференција академских струковних студија и висока школа. На предлог Привредне коморе Србије чланови УО НАТ-а су Мирољуб Алексић и Станка Пејановић.

Министарство просвете предложило за чланове професоре Симу Аврамовића, Слободана Унковића и Рефика Шећибовића.

На седници је прихваћен и предлог Статута овог тела и покренут поступак за избор директора.

Loading