ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Ланговић–Милићевић: Омогућавамо стручњацима школованим у иностранству да допринесу развоју Србије

Министарство просвете, науке и технолошког развоја подржава мобилност младих кроз бројне пројекте, где је око две хиљаде наших студената и наставног особља добило могућност да им се стипендира боравак ван земље,  изјавила је државна секретарка у Министарству просвете Ана Ланговић–Милићевић.

Ланговић–Милићевић је на свечаном испраћају девете генерације стипендиста Пексим фондације, на Универзитет у Кембриџу, објаснила да су у оквиру „ENIC/NARIC“ центра поједностављене процедуре за признавање страних диплома.

На тај начин омогућавамо да стручњаци могу применити знање стечено у иностранству и тиме даље допринесу развоју наше земље“, рекла је Ланговић–Милићевић.

Амбасадор Велике Британије у Србији Денис Киф истакао је значај веза између Уједињеног Краљевства и Србије.

Он је констатовао да алумнисти британских универзитета постају партнери у привредном развоју своје домовине.

Оснивач Пексим фондације Михаил Петрески осврнуо се на пут који је фондација прешла током претходних девет година и приметио ,,како алумнисти преузимају све више иницијатива у вођењу саме фондације, али и да доприносе заједници упоредо уз успехе у својим каријерама.’’

Директорка алумни одбора Пексим фондације Тијана Гајић поделила је са званицама визију Пексим фондације: да Србија и Македонија буду окружења у коме млади људи могу да примене своје вештине и развију своје потенцијале.

У подршци младима поставља се питање ко ће учинити први корак. Наша фондација је за девет година постојања инвестирала више од милион евра у школовање више од 30 младих из Србије и Македоније, рекла је Гајић.

Она је додала да охрабрује чињеница да по повратку са Кембриџа ти млади професионалци доприносе развоју Србије и Македоније у приватном, јавном сектору, на универзитетима или као власници сопственог бизниса.

Loading