ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Министар Шарчевић обишао школе у Краљеву и Трстенику

           

Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић и министарка правде Нела Кубуровић данас су у Краљеву свечано отворили реконструисану  фискултурну салу у Основној школи „IV краљевачки батаљон”.

„ Сада имате нову салу и надам се да ћете постићи добре спортске резултате. Једна од новина наредне године, осим увођења информатике као обавезног предмета, биће и више спорта, па ћете и ову салу чешће користити”, рекао је министар Шарчевић обраћајући се ученицима.

Део средстава за реконструкцију фискултурне сале обезбедило је Министарство правде.

„Изузетно смо поносни и задовољни када видимо колико су ђаци срећни што Дан школе могу да прославе у новој сали”, рекла је министарка Кубуровић. Министар Шарчевић  захвалио се Министарству правде на помоћи просветном систему.

„Без помоћи многих министарстава спорије бисмо се кретали. Сваки помак попут овог данашњег је драгоцен за просвету”, рекао је Шарчевић.

Министар Шарчевић претходно је обишао Медицинску школу у Краљеву. То је школа која је у поступку спољашњег вредновања добила највишу оцену, а поседује верификацију за проширену делатност, па од 2014. године у овој школи постоји козметички салон.

„Такође, поседујемо и верификацију за обуку пружања прве помоћи.  Ту обуку не можемо да пружамо будућим возачима али је пружамо запосленима у локалним предузећима, што је додатни извор прихода за школу”, рекла је директорка Биљана Бојанић. Она је најавила верификацију за проширену делатност лабораторијског типа за израду анализа крви.

„ Имајте нашу пуну подршку јер сте пример успешне школе у којој се развија предузетнички дух код ученика. За кратко време детектовали смо многе проблеме и интензивно радимо на њиховом решавању. Верујем да се промене већ осећају у многим школама”, рекао је Шарчевић.

Након тога министар је посетио Основну школу „Вук Караџић”. Безбедност деце је један од приоритета руководства школе, рекла је директорка ОШ „Вук Караџић” Биљана Барловац.

„У том смислу учини смо много, изместили паркинг,  уградили видео надзор, обезбеђено је присуство школског полицајца али и полигон за едукацију деце о саобраћају”, појаснила је директорка и истакла да је за школу од велике важности то што је Министарство обезбедило новац за набавку књига за библиотеке.

„Спремамо се за ПИСА 2018, па смо у том контексту успели да, рационалним икоришћењем расположивих средстава, обедбедимо повећање фонда школских библиотека. Овога пута даћемо све од себе да омогућимо ученицима да се што боље припреме за тестирање”, рекао је министар Шарчевић.

Улагање у образовне установе и оптимизација простора биле су главне теме разговора са  градоначелником Краљева Предрагом Терзићем.

„Морамо да сагледамо ширу слику, јер све су то наша деца, било да су предшколски, основци или средњошколци. Кредит од Светске банке од 50 милиона долара намењен за подизање ране писмености морамо паметно и рационално искористити како би решили многе проблеме недостајућих капацитета”, рекао је министар. Представници локалне власти представили су резултате улагања у образовање и  планове.

„Наша намера није да од Краљева правимо универзитетски центар али настојимо да отворимо што више издвојених одељења факултета, јер се након студија у Краљево врати само три одсто младих људи”, рекао је градоначелник Терзић.

Министар је упознао директоре предшколских установа, основних и средњих школа Рашког округа са детаљима новог Законон о систему образовања и васпитања.

„У новом закону улога директора мора да буде промењена. Наш је интерес да имамо стабилне директоре али и да вратимо надлежности које је држава сама од себе отуђила. Ако желимо ефикасно Министарство морамо му дати права и могућност утицаја. Такође, морамо дефинисати аутономију осталих образовних установа, не само универзитета”, поручио је Шарчевић.

Министар је са сарадницима, помоћницом за предшколско и основно образовање и васпитање Весном Недељковић и саветником Милошем Благојевићем  данас посетио и општину Трстеник, разговарао са представницима локалне самоуправе  и посетио Основну школу „Живадин Апостоловић”.

 

Loading