ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Министар Шарчевић са директорима школа из Беле Паланке

Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић посетио је образовно-васпитне установе у општини Бела Паланка и разговарао са директорима школа и предшколске установе.

На састанку са председником привременог органа општине Бела Паланка Гораном Миљковићем и директорима основних школа „Љупче Шпанац“ и „Јован Аранђеловић“, Вањом Тансковић и Зораном Пешићем, директором Средње школе „Никета Ремезијански“ Драганом Крстићем и директорком  Предшколске установе „Драгица Лаловић“ Јеленом Живковић, одржаном у згради општине, министар Шарчевић је навео да ће реформа почети из малих места, те да зато је и дошао у Белу Паланку. Он је истакао да је неопходно и формирање заједнице – школа – родитељ- локална заједница, као и  успостављање сарадње наставници – родитељи.

„Родитељи и наставници морају бити савезници, а када је реч о ромској популацији потребно је интензивирати и променити начин мотивације те деце и њихових родитеља“, казао је министар Шарчевић, додајући да ће и инсистирати на усавршавању кадрова у школама.

Министар је истакао да је планирано да се у наредним годинама изврши комплетна реконструкција ОШ „Љупче Шпанац“ , те да се и преко Светске банке новац уложи у предшколско образовање, како би се акценат ставио на рано образовање деце.

Директорка Предшколске установе „Драгица Кончар“  Јелена Живковић, истакла је да нема листе чекања и да се деце могу уписати током целе године, док је директорка Основне школе „Љупче Шпанац“ Вања Танасковић  навела да сви тимови у школи успешно раде, да је ученици веома успешни на републичким такмичењима, али да су и посебно поносни на рад Тима за инклузивно образовање и рад Тима пројекта за спречавање раног напуштања школовања. Директор школе „Јован Аранђеловић“ из Црвене Реке Зоран Пешић рекао је да „наша деца мењају слику и постижу добре резултате. Министарство је у оквиру Програма „Модернизација школа“ за реконструкцију ове школе издвојило око 46 хиљада евра и радови су у потпуности завршени.

Средња школе „Никета Ремезијански“ која ће ускоро обележити 75 година постојања, је такође реновирана. Директор школе  Драган Крстић, каже да је недостатак ученика највећи проблем, јер је миграција велика. Он је навео да би се тај проблем решио, када би се  следеће школске године био отворен  нови образовни профил – информатика, „те би тако деца из Ниша долазила у Белу Паланку“ .

Loading