ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Министар Вербић обишао Институт за воћарство у Чачку, поводом 70. годишњице постојања

Министар просвете, науке и технолошког развоја др Срђан Вербић обишао је данас Институт за воћарство у Чачку, поводом обележавања 70. годишњице од оснивања. Он је заједно са председником Републике Томиславом Николићем присуствовао и свечаној академији поводом годишњице Института. Честитајући запосленима јубилеј, министар Вербић је истакао да држава мора да инсистира на иновативности и иновационо-развојним пројектима, те да су и у Стратегији научног и технолошког развоја од 2016 – 2020. године “Истраживање за иновације“ , иновације стављене на прво место. Он је навео да је потребно да се више користи новац из различитих фондова, те да су милијарде евра неискоришћене. Министар је подсетио на тренутне конкурсе за финансирање различитих научних пројеката, уз напомену да је уверен да ће Институт за воћарство бар једном својом иновацијом бити пионир у отварању врата иновација.

Председник Републике Србије Томислав Николић одликовао је Институт за воћарство у Чачку Сретењским орденом трећег степена.

„За државу је од изузетне важности сегмент лиценцне заштите сорти воћа. Не само зато што је наша размена на међународном тржишту науке тако постала видљивија, већ је и препознатљивост српских сорти постала незаобилазни бренд наше земље у свету”, рекао је Николић.

Директор Института за воћарство Милан Лукић рекао је да је Институт за воћарство по много чему јединствена и препознатљива институција у нашој земљи која је у претходном периоду изградила свој реноме у воћарској науци, не само на територији Србије већ и у Европи и свету. Свечаности је присуствовао и помоћник министра за науку др Никола Танић, градоначелик Чачка Милун Тодоровић, начелник Моравичког округа Слободан Јоловић, представници и председници градова и општина, привредници и садашњи и бивши сарадници Института.

Loading