ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Министар Вербић отворио ,,Нове технологије у образовању“

Данас је у Белеxпоцентру почела конференција „Нове технологије у образовању“ посвећена употреби информационо-комуникационих технологија (ИКТ) на свим нивоима образовања у овом делу света.  Догађај је отворио министар просвете, науке и технолошког развоја Др Срђан Вербић:
,, Обично кажемо да образовање пружа људима знање, вештине и самопоуздање које им је потребно да себи обезбеде бољу будућност. Информационо-комуникационе технологије суштински и неповратно утичу на начин на који радимо, сазнајемо, односимо се једни према другима, комуницирамо, сарађујемо и превазилазимо тешкоће у свим сферама живота. У образовању, нове технологије су више од пуког алата, оне доносе и равноправност. Ученици и наставници из целог света стичу приступ изворима информација које раније нисмо могли ни да замислимо и стварају образовно окружење које превазилази границе физичког простора.“

За учешће у овом јединственом догађају, чији програм поред конференције чини и сајам образовних технологија, пријавило се више од 5.000 учитеља, наставника, универзитетских професора, директора школа, родитеља, као и представника привредног и невладиног сектора из преко 20 земаља. Као и претходне две године, “Нове технологије у образовању” организују се са циљем осавремењивања и унапређења квалитета образовања уз употребу нових технологија.

Иницијатор “Нових технологија у образовању“ је Бритисх Цоунцил, док је Британска амбасада у Београду један од главних партнера у организацији. Присутнима у Белеxпоцентру и гледаоцима у преносу преко интернета обратио се и британски амбасадор у Србији Денис Киф истичући да је догађај окупио компаније које до сада нису биле присутне на тржишту као и да ,, успели смо  да окупимо више од 20 доносилаца одлука из 12 земаља који ће имати прилику да размене идеје о томе како би могло да изгледа образовање будућности“, рекао је амбасадор Киф.

На отварању конференције обратили су се и Тања Матић, државни секретар Министарство туризма, трговине и телекомуникација Републике Србије, Мирослав Милетић потпредседник Привредне коморе Србије, Иван Секуловић, менаџер Тима за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Републике Србије и Немања Ђорђевић, директор Центра за промоцију науке.

Дискусија на Твитеру биће на званичном хасхтагу #novetehnologije.

РТС за свој Други програм припрема посебне дневне прегледе који ће бити емитовани у петак, 26. фебруара од 23.10 и у суботу, 27. фебруара од 22.50.

“Нове технологије у образовању” организују British Council, Тим за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Републике Србије, Министарство просвете, науке и технолошког развоја, Министарство трговине, туризма и телекомуникација, Британска амбасада у Београду, Центар за промоцију науке, Привредна комора Србије, Skills и Стална конференција градова и општина.

Loading