ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Министар Вербић потписао Споразум са седам националних мањина о обезбеђивању недостајућих уџбеника на матерњем језику

Министар просвете, науке и технолошког развоја др Срђан Вербић,  директор „Завода за уџбенике“ Драгољуб Којичић и представници седам националних мањина потписали су данас у Министарству просвете, науке и технолошког развоја Споразум о обезбеђивању недостаjућих уџбеника на jезицима тих мањина.

„У циљу пружања  равноправног  приступа образовном систему и стварања једнаких могућности на право на образовање, Министарство просвете, науке и технолошког развоја је  посвећено напорима да обезбеди сваком  ученику квалитетно школовање и учење, пре свега, на матерњем језику. Споразуме о обезбеђивању недостајућих уџбеника потписали смо данас са представницима седам националних мањина – бошњачком, бугарском, мађарском, румунском, русинском, словачком и хрватском националном заједницом“ – рекао је министар Вербић, додајући да Србиjа може да се похвали, jер jе jедна од малоброjних земаља у Eвропи коjа обезбеђуjе чак на осам jезика целокупно образовање на jезицима мањина.

„Обезбедило смо оно на шта се децениjама чекало, а то су средства за штампање недостаjућих уџбеника на jезицима националних мањина. У те намене Министарство је обезбедило 134 милиона динара . Tо jе велики корак не само за националне мањине“, рекао jе министар Вербић.

Према речима министра просвете, науке и технолошког развоја, главне смернице политике које води  ово Министарство су пуно поштовање људских права у образовању, са посебним наглaском на неговању  интеркултуралности и подстицање чувања националног идентитета, традиције  и културе, те да jе реч о активности дефинисаноj посебним Aкционим планом за националне мањине у оквиру Поглавља 23.

„Осећај  потпуне припадности и интегрисаности у друштво стиче се у  најранијем добу  и то управо у школским клупама.  Успешност нашег рада ми меримо кроз наше ученике и њихове успехе, а сопствени идентитет и матерњи језик предуслов су за сваки успешан рад. У  нашем послу свесрдно нам помажу национални савети националних мањина и тиме шаљемо  јасну поруку да су људска и мањинска  права високо на нашој  агенди“ , истакао је министар Вербић .

Како је навео, Министарство ће у  наредном периоду и даље наставити да ради на подизању квалитета наставе кроз обеђивање литературе за све ученике, као и кроз друге активности.

Председник Румунског националног савета Даниjел Петровић jе казао да итекако могу да буду задовољни и да потписивање Споразума значи да ће код Румуна бити заокружен цео процес када су у питању уџбеници на румунском jезику.

„Oд 2003. се врши jедно константно моделирање политике према националним мањинама и можемо рећи да смо након толико година  дошли у фазу да конкретизуjемо неке активности“, рекао jе он и захвалио Министарству jер су имали разумевања и успели да реше неке проблеме. Oн jе истакао да jе за таj национални савет важно то што ће се jош конкретизовати неке друге мере коjе се тичу образовања на румунском jезику у Србиjи.

 

Председник извршног одбора Хрватског националног већа Дарко Сарић Лукендић jе рекао да потписани уговори представљаjу значаjан искорак у односу на досадашњу праксу када jе у питању остваривање права на образовање на матерњем jезику.

Стефан Стојков, заменик председника  Националног савета Бугарске националне мањине, рекао је да је 30 година чекали на овај тренутак – да добију уџбенике на бугарском језику и захвални су Министарству просвете, Влади Србије и Заводу за уџбенике. Стојков је  нагласио да ће овим потписивањем највише добити сва деца националних мањина .

Есад Џуџо из Бошњачке националне заједнице захвалио се у име свих представника националних савета националних мањина на потписивању Споразума о обезбеђивању недостајућих уџбеника и нагласио да се по први пут на највишем могућем нивоу обезбеђују уџбеници за наставу на језицима националних мањина.

„Данашњи чин је важан и показује нашу жељу и позитиван однос и партнерство са Министарством просвете да унапредимо наш културни идентитет и право на образовање на матерњем језику“, навео је Џуџо.

Потписивању нису присуствовали представници Aлбанаца, а министар Вербић jе рекао да се нада да ће они накнадно доћи и потписати оваj Споразум.

Потписивању су присуствовали  представници Министарства правде, Министарства за државну управу и локалну  самоуправу, Заштитника грађана, Мисије ОЕБС у Београду, Европске комисије у Србији и други.

Loading