ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Министарка Ђукић Дејановић најоштрије осудила случајеве насиља

Министарка просвете проф. др Славица Ђукић Дејановић најоштрије осуђује случајеве насиља који су се током јучерашњег дана догодили у две београдске школе.

„Апсолутно осуђујем рушење угледа образовног система, дигнитета и достојанства наставника. Морамо оштрије санкционисати овакве ситуације и више радити на превентиви“, рекла је министарка и изразила забринутост због ових догађаја.

Она је истакла да одрасли треба да буду модели понашања и узор деци.

„Важно је да јавност зна да када је реч о оваквим случајевима, осим школе и Министарства просвете, поступа више надлежних институција. Најпре полиција, тужилаштво и центри за социјални рад, који имају механизме санкционисања у складу са законом“, навела је министарка..

Према информацијама којима Министарство просвете располаже школе су поступиле у складу са прописима и одмах обавестила надлежне органе.

Министарка је нагласила да Министарство правде ради на изменама и допунама кривичног законика, како би насиље над упосленима у образовном систему било оштро санкционисано, као и да су се представници репрезентативних синдиката у просвети недавно  сагласили са Нацртом текста Закона измена и допуна Кривичног законика који се односи на напад на лице запослено у образовној установи.

Министарство просвете наставиће да спроводи постојеће механизме  и унапређује компетенције запослених у школама за планирање и примену превентивних активности, када је реч свакој врсти насиља, а најпре о вршњачком насиљу. У превентивне мере и подизање нивоа знања о каналисању непријатних емоција морају бити укључени и родитељи.

У Правилник о протоколу поступања у установи у одговору на насиље,  злостављање и занемаривање, унете су измене које се управо односе на заштиту запослених у образовно-васпитним установама од сваке врсте насиља. Очекујемо да ће овај протокол, у сагласју са изменама кривичног законика, додатно бити гарант безбедности свих учесника процеса образовно – васпитних активности.

Loading