ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Министарка просвете Ђукић Дејановић честитала универзитетима у Београду и Новом Саду пласман на Шангајској листи

Министарка просвете проф. др Славица Ђукић Дејановић честитала је Универзитету у Београду напредак који је наш најстарији универзитет остварио на овогодишњој Шангајској листи.

Универзитету у Београду је на Шангајској листи и заузео позицију између 301. и 400. места од рангираних 1000 универзитета у свету, док је Универзитету у Новом Саду задржао своју позицију између 901. и 1000. места на овој листи.

Напредак и добар пласман наша два универзитета на Шангајској листи потврда је резултата и залагање наших професора и истраживача који су квалитетом својих радова допринели да се позиција на овој престижној листи поправи у односу на прошлу годину. Свакако овом успеху допринела је и брига и веће улагање државе у развој универзитетске и научне инфраструктуре које су значајан предуслов за успешан рад професора и научника“, навела је министaрка Ђукић Дејановић.

Министарка је истакла да је поносна на Универзитет у Београду и Универзитет у Новом Сау, као и на све чланове академске заједнице и додала да ће Министарство просвете, као и до сада, интензивно радити на развоју система високог образовања и унапређивању квалитета и услова за рад и истраживања на универзитетима.

Због тога верујем да ће у наредним годинама универзитети у Београду и Новом Саду додатно поправити своју позицију, као и да ће и остали наши универзитети ускоро наћи своје место на Шангајској листи.“

Иако је Шангајска листа неформална, ствар је престижа бити на њој, јер обухвата мање од четири одсто светских универзитета, а критеријуми су: алумни добитници Нобелове награде и Филдсове медаље, наставници/истраживачи добитници Нобелове награде и Филдсове медаље, број високо цитираних наставника/истраживача у оквиру одређене научне области, број научних радова објављених у часописима Science и Nature, број научних радова објављених у часописима са Science Citation Index и Social Science Citation Index, академски допринос према наведеним индикаторима у односу на број запослених.

Академско рангирање светских универзитета (ARWU) спроводи се од 2003. године као међународно истраживање академске изврсности које обавља ShanghaiRanking Consultancy. На ранг-листи ARWU Универзитет у Београду се први пут нашао 2012. године, међу 500 рангираних.

Loading