ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Министарка просвете разговарала са ученицима који су освојили медаље на информатичкој олимпијади

Министарка просвете проф. др. Славица Ђукић Дејановић разговарала је данас са ученицима коју су освојили медаље на такмичењима из области информатике и честитала им на постигнутом успеху.

Ученик Милош Милутиновић, ученик Рачунарске гимназије Београд  освојио је злато на Балканској информатичкој олимпијади, а сребро на Међународној информатичкој олимпијади, Немања Мајски из Гимназије „Вељко Петровић“ из Сомбора освојио је сребро на Балканској информатичкој олимпијади, а бронзу на Међународној информатичкој олимпијади, док су  Данило Трнинић из Рачунарске гимназије и Филип Бојковић  из Математичке гимназије освојили  бронзу на Балканској информатичкој олимпијади.

Пре свега желим да вам честитам на освојеним медаљама и великом успеху који сте остварили на овим престижним такмичењима из области информатике. Сви смо поносни на резултате које сте постигли, али и на начин на који сте представљали своју земљу. Ти резултати су израз ваше посвећености, али и великог труда и рада, који сте уложили, али и подршке ваших наставника. Важно је да и даље наставите у том правцу – да учите, усавршавате се и напредујете“, навела је министарка Ђукић Дејановић.

Састанку су присуствовали и вође екипа   Владимир Миловановић и Владимир Миленковић , као и председник Друштва математичара Србије Мирослав Марић.

Ђукић Дејановић је са ученицима који су освојили медаље и са делегацијом Друштва математичара Србије  разговарала и о томе колико је љубав према математици и информатици заслужна за успехе које су остварили на Балканској олимпијади и Међународној информатичкој олимпијади.

Мислим да је важно препознавати таленте и подстицати децу у тим областима. Важно је да имају и наставнике који ће то да на време препознају и да их у томе подржавају “ рекла је Ђукић Дејановић.

Она је навела да је  Министарство просвете , почетком нове школске године проследило  Стручно упутство школама о раду са ученицима који су таленти у различитим областима. Овим Упутством је  прецизирано препознавање, рад и подршка у образовном процесу талентованим ученицима. Министарка је истакла да се  посебне способности и таленти развијају кроз секције у школама,  као и кроз наставне и ваннаставне активности. Она је напоменула да талентовани ученици  добијају бесплатне уџбенике од Министарства просвете.

Она је подсетила да Министарство просвете  финансијски подржава реализацију различитих  такмичења и смотри ученика и позвала јединице локалне самоуправе да у својим срединама широм Србије препознају талентовану децу и да их подрже. Ученицима су уручене и пригодне награде.

Председник Друштва математичара Србије Мирослав Марић рекао је да су информатичари ове године имали сјајан резултат и да су на Међународној информатичкој олимпијади, на којој је учествовало њих четворо освојили 15. место на свету у конкуренцији од око 100 земаља.

На Међународној информатичкој олимпијади освојене су две сребрне и две бронзане медаље. Екипа је била четворочлана“, рекао је он. Додао је да су на Балканијади освојене златна, сребрна и две бронзане медаље.

Loading