ЋИРИЛИЦА | LATINICA

На Економском факултету у Београду одржана је конференција „Млади у привреди кроз праксу до успешне каријере”

Национални модел студентске праксе, који ће бити у форми препоруке, требало би да буде готов до краја године, изјавила је помоћница министра просвете за дуално и предузетничко образовање Габријела Грујић, на скупу „Млади у привреди кроз праксу до успешне каријере”, који је организовао Економски факултет у Београду.

Она је навела да је важно нагласити да у креирању овог модела учествују млади људи, студенти, асистенти, докторанди, јер како је прецизирала „образовање није само стицање знања, него и начин на који користимо свој разум” а млади најбоље знају шта је њима потребно у циљу што лакше транзиције ка свету рада.

Модел би требало да понуди решења за питања попут тога како се студенти опредељују за праксу у компанијама, како им се одређују ментори, како повезати менторе и професоре на факултетима, када ће се пракса одвијати, на који начин ће бити вреднована у додатку дипломе… „Када се млади људи први пут сусретну са конкурсом за посао важно је да послодавац препознаје праксу као њихово прво радно, драгоцено искуство“, навела је помоћница министра.

Директорка Центра за развој каријере и саветовање студената Универзитета у Београду Дејана Лазић рекла је да се на праксе углавном јављају студенти завршних година и додала да студенти данас више бирају куда ће на праксу, односно да тачно знају шта хоће.

Продекан Економског факултета и председник Стручног тима Министарства просвете за реформу високог образовања Драган Лончар казао је да „Економски факултет настоји да уведе обављање стручне праксе као алтернативу семинарском и дипломском раду која би се вредновала са два или четири ЕСПБ бода.

Како је наведено, овај факултет сарађује с више од 330 компанија које студентима нуде могућност обављања стручне праксе и запослење.

Бивша студенткиња Економског факултета Вишња Цветић, која се након праксе у Народној банци Србије тамо и запослила истакла је да је веома важно да пракса буде квалитетна, да студенти не обављају послове које нико у компанији не жели да ради, као и да је од пресудног значаја да уз себе имају искусног ментора који ће пратити и подржавати њихов рад.

Loading