ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Недовић о значају сарадње у Дунавској регији

Државни секретар Министарства просвете, науке и технолошког развоја Виктор Недовић присуствовао је трећем по реду Националном слушању Дунавске стратегије у петак 12. октобра, у Дому Народне Скупштине у Београду.

Реч је о годишњем састанку свих заинтересованих страна и учесника у процесу спровођења Дунавске стратегије, попут парламентараца, представника надлежних државних институција и ЕУ, локалних управа и цивилног сектора..Овогодишњем Слушању, одржаном у Дому Народне Скупштине  присуствовали су и представници амбасада Хрватске, Румуније, Мађарске и Бугарске.

Дунавски регион је велики међународни хидролошки басен и еколошки коридор. Држава Србија иако још увек у статусу земље кандидата за прикључивање Европској унији заузима значајно место у имплементацији Дунавске стратегије.

Виктор Недовић, који је и координатор приоритетне области 7 Дунавске стратегије (Развој друштва кроз истраживање, високо образовање и информационе технологије) информисао је учеснике о значајном напретку у тој области и оствареним резултатима.

Он је указао на значај сарадње са Обједињеним истраживачким центром (ОИЦ) Европске Комисије са аспекта развоја стратегије паметне специјализације унутар региона, али и отварања савремених истраживачких инфраструктура ОИЦ-а, као и сета мера који ће овај приступ да олакша истраживачима из земаља кандидата.

Недовић је истакао и значајне резултате мултилатералних програма који су развијени са партнерским државама као што су Аустрија, Немачка, Словачка, Чешка, Мађарска и Молдавија, Еурека програма за дунавски регион., као и значај сарадње са COST асоцијациојом. Он је додао и да је у том контексту недавно одржана COST Connect конференција у обасти енергетике и сарадње са Транснационалним програмом за подунавске земље

.Учесницима су се обратиле и координаторка приоритетне области 10 Дунавске стратегије (Унапређивање институционалних капацитета и сарадње)  Клаудија Сингер и потпредседница Дунавског грађанског форума Даниела Стојковић Јовановић.

Loading