ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Нови програми Фонда за науку

Програм сарадње српске науке са дијаспором и Програм за развој пројеката у области вештачке интелигенције данас су свечано отворени на церемонији у новоотвореним просторијама Фонда за науку Републике Србије.

Догађају су присуствовали министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић и председница Владе Републике Србије Ана Брнабић, као и представници научне заједнице.

Министар просвете оценио је да је расписивање Програма сарадње српске науке са дијаспором нова прилика за истраживаче у Србији и да ће омогућити развој сарадње са српском дијаспором и унапређење капацитета кроз посете истраживача из Србије стручњацима из дијаспоре.

Говорећи о другом програм који има за циљ подршку развоју научно-истраживачког рада из области вештачке интелигенције министар је указао да је вештачка интелигенција област која ће у наредним годинама у свету донети крупне промене у свим сферама.

Из овог разлога Влада Републике Србије ради и на изради Стратегије за развој вештачке интелигенције, рекао је министар.

В.д директора Фонда за науку Милица Ђурић Јовичић рекла је да ће се програм сарадње српске науке са дијаспором реализовати у форми ваучера у вредности до 10.000 евра, за једногодишњи период трајања пројекта.

Како је рекла, позив ће трајати до утрошка средстава, а за средства могу да конкуришу истраживачи запослени у акредитованим научноистраживачким организацијама, самостално или у тиму. Буџет овог програма износи 800.000 евра.

Фонд за науку је расписао и Програм за развој пројеката из области вештачке интелигенције, чији је укупан буџет 2.400.000 евра. Максималан буџет за финансирање једног пројекта у оквиру овог програма је 200.000 евра, а пројекти трају до две године.

Свечаности су присуствовали и државни секретар у Министарству просвете, науке и технолошког развоја проф. др Владимир Поповић и директор компаније „Сага“ Небојша Бјелотомић.

Loading