ЋИРИЛИЦА | LATINICA

О образовању у Републици Србији на састанку управљачке платформе за Западни Балкан

Помоћник министра просвете за међународну сарадњу др Александар Јовић, учестовао је на састанку управљачке платформе за Западни Балкан, који је одржан у Скопљу, 15. и 16. фебруара 2023.године. Он је представио напредак који је Република Србија остварила у области образовања, обука и младих, у претходних годину дана у процесу приступања ЕУ, као и резултате постигнуте у спровођењу Стратегије развоја образовања и васпитања у Републици Србији до 2030. године
Говорећи о систему образовања и васпитања, навео да је Министарство просвете развило и имплементирало Јединствен информациони систем просвете(ЈИСП), те да се на порталу Отворени подаци у оквиру ЈИСП-а приказују системски извештаји, различити дијаграми и информације и да је припремљен нови Акциони план за период 2023-2026 за спровођење Стратегије развоја образовања и васпитања у Србији до 2030. године

Према његовим речима, Завод за унапређивање образовања и васпитања наставио је са подршком запослених у образовном систему у развоју дигиталних вештина и коришћењу дигиталних алата, а скоро 10.000 наставника је обучено за реализацију програма наставе и учења за предмет Дигитални свет, који ученици имају у првом, другом и трећем разреду основне школе.

Јовић је навео да је кроз пројекат „Премошћивање дигиталног јаза за најугроженију децу“ који реализују Министарство просвете и УНИЦЕФ, а уз финансијску подршку ЕУ, обезбеђено више од 2000 уређаја за 30 најугроженијих школа у којима се школују ученици ромске националности.

Настављене су мере подршке ученицима ромске националности, као и студентима са сметњама у развоју. Реализацијом пројекта Светске банке „Инклузивно предшколско образовање“, обезбедиће се додатних 11.000 места у вртићима. Реновирано је и опремљено преко 180 нових предшколских играоница у удаљеним сеоским срединама у сарадњи са Фондацијом „Новак Ђоковић“, рекао је помоћник Јовић.

Он је истакао да је отпочео и нови пројекат са Банком Савета Европе „Универзитетска инфраструктура“ за изградњу или реконструкцију 16 универзитетских зграда, као и за изградњу два студентска дома у Београду и Нишу, у оквиру студентског центра за смештај 1400 студената, наводећи да је кроз пројекат Еразмус +, ученици, студенти и институције учествују у програмима мобилности.

Управљачке платформе Западног Балкана за истраживање и иновације и образовање и обуку, као и новопокренута о култури, играју централну улогу у стимулисању, праћењу и подршци сарадње у области истраживања, иновација, образовања и културних и креативних политика и програма између држава чланица ЕУ, Европске комисије (ЕК) и Западног Балкана (ЗБ).

Loading