ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Обележена 53. годишњица Универзитета у Нишу

На Универзитету у Нишу данас је одржана Свечана академија поводом Дана Универзитета у Нишу, а свечаности је присуствовао и министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић.

Министар је  рекао да прослави присуствује и као  лични  изасланик  председника Александра Вучића преносећи честитке  за даљи успешан рад Универзитета.

Министар Шарчевић је истакао неопходност доношења нових закона,  о финасирању високог образовања, о научноистраживачкој и иновативној делатности, као и  усвајања закона о Фонду за науку.

Министар је нагласио да Министарство просвете припрема  и нову стратегију образовања до 2030. године, која би између осталог требало да допринесе побољшању квалитета наставе, стварању услова за останак дипломаца у земљи, посебно оних најбољих, као и враћење угледа универзитету који је у свету имао седамдесетих  и осамдесетих година 20.  века и поновно привлачење страних студенат, као  и стварање услова за  враћање имовине универзитету.

Обележавању годишњице Универзитета присуствовао је и градоначелник Ниша Дарко Булатовић који је нагласио да  ова вискошколска институција представља част, понос и углед Ниша. Булатовић је истакао да се од Универзитета очекује највећи допринос  развоју града и региона,  будући да преставља највећи  интелектуални потенцијал југоситока Србије.

Ректор Универзитета у Нишу Драган Антић,  је између осталог, рекао да су током постојања и рада историју Универзитета обележиле генерације најученијих људи овг дела Србије.

Антић је истакао да су њихова јасна визија и предан рад на стварању престижне високошколске установе основа на којој се наставља „изградња Универзитета по мери данашњице, са визијом будућности базиране на правим вредностима“.

Свечаност су, између осталих, присуствовали државни секретар у Министарству просвете, науке и технолошког развоја Марко Миленковић, чланови Националног савета за високо образовање,  ректори и представници  српских државних универзитета и неколико универзитета из Бугарске и Словеније.

Loading