ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Обележено 58 година постојања Математичке гимназије

Математичка гимназија обележила је данас 58 година  постојања, а свечаности су присуствовали и председник Владе Републике Србије Милош Вучевић и државни секретар у Министарству просвете проф. др Ивица Радовић.

Премијер Вучевић је рекао да су деца која се овде школују, као и у другим школама, најдрагоценије што једна држава има, као златна медаља.

„Није ово само школа за таленте, фигуративно ово је једна фабрика талената“, истакао је премијер и додао да се у овој школи припремају људи који су спремни да врше најодговорније и најважније послове у друштву, а то је најважнија и највећа вредност.

„Професори и ученици су најважнија вредност  што ова школа има“, рекао је Вучевић.

Kако је навео, имао је прилику да упозна и ученике ове школе који су освајали награде на најпрестижњим такмичењима.

„Разговарао сам са њима да их охрабрим, да им честитам на успесима. Јер то је највредније што један држава може да има. Прави победници заслужују пажњу јавности, да добра деца буду пример, да се више о њима прича у медијима“, рекао је Вучевић и додао да су они прави победници и шампиони.

Државни секретар Радовић  честитао је Математичкој гимназији честитао годишњицу постојања и пожелео им још пуно добрих резултата, освојених медаља и успеха у раду.

“Ова гимназија, због свог преданог и професионалног рада и успеха који постижу ученици, узор школама у Србији и најбољи представник нашег образовног система у свету”, рекао је Радовић.

Подсетио је да су Влада Републике Србије и Министарство просвета уважавајући значај и постигнуте резултате сврстали Математичку гимназију у школу од посебног интереса и националног значаја.

Истакао је да је Математичка школа од самог оснивања током свих ових година успела да очува изузетан квалитет рада.

“Сви смо поносни на запажене резултате које ваши ученици остварују на бројним такмичењима.  У ових првих 58 година ученици Математичке гимназије су освојили више од 700 медаља на међународним европским и балканским олимпијадама, а преко 300 на осталим међународним такмичењима”, рекао је Радовић.

Директорка Миријана Kатић рекла је да је ова школа прешла велики пут за 58 година, који није био нимало лак.

„Године 1946. су сви били скептични, јер није били довољно ђака, а до 19. септембра смо морали да кренемо, да би 58 година касније били овде. Ова школа проглашена је за школу од националног значаја. Школује најталетнованију децу, школа која превазилази оквире Србије, која је препозната свуда у свету“, рекла је директорка.

Директорка је истакла да је за њу највеће задовољство што је просветни радник и да је то најлепши посао на свету којим може човек да се бави.

„Рад са младима, усавршавање, гледати их како се развијају је нешто најлепше што можете као просветни радник да доживите“, рекла је она.

Kатић је додала да је данас и други важан јубилеј, а то је да су пре 20 година отворили врата школа за ученике седмог и осмог разреда.

Loading