ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Обнова школа и вртића од средстава прикупљених на основу одлагања кривичног гоњења

Средства конкурса Министарства правде за доделу средстава прикупљених на основу одлагања кривичног гоњења у укупном износу од 351.509.000,00 динара уручена су данас представницима 67 корисника. Од укупног износа за пројекте из области просвете опредељено је 39 милиона динара, а добило је 11 школа и једна предшколска установа за обнову, реконструкцију , замену дотрајалих подова, санацију фискултурних сала…

Mинистарство правде расписало jе средином марта 2016. jавни конкурс за доделу средстава прикупљених по основу одлагања кривичног гоњења са циљем да се тим новцем финансираjу проjекти од jавног интереса из различитих области, здравства, просвета, култура… Уговоре корисницима уручио је министар правде Никола Селаковић. Селаковић jе на додели уговора у Kлубу посланика рекао да jе конкурс резултат примене посебних мера акционог плана за борбу против корупциjе, подсетивши да jе у маjу 2014. Скупштина Србиjе усвоjила измене закона о кривичном поступку коjим jе предвиђен начин сакупљања и доделе ових средстава, а све jе, како jе истакао, прецизирано доношењем подзаконских аката.

„Желео бих да истакнем да jе ово резултат рада владе коjа у своjим приоритетима има борбу против организованог криминала и корупциjе“, рекао jе Селаковић. Према његовим речима, на конкурс jе стигло преко 1.200 проjеката, а изабрано jе њих 67 и то потпуно jедногласно.

„Жао ми jе што jе у овом првом кругу остао велики броj проjеката, али прилика ће свакако бити“, поручио jе министар правде и прецизирао да jе Kомисиjа у првом кругу као приоритет ставила здравство где jе за проjекте из те области додељено 184 милиона динара.

Oн jе прецизирао да jе за област социjалне заштите опредељено 78 милиона динара, за културу 40 милиона динара, док jе за проjекте из области просвете издвоjено 39 милиона.

Министар просвете, науке и технолошког развоја др Срђан Вербић захвалио се Министарству правде на значајној друштвеној иновацији и истакао да је ово само још једна у низу успешних сарадњи Министарства просвете, науке и технолошког развоја и Министарства правде.

„Правећи иновације, решавајући неке старе изазове, ми уређујемо систем. Сада имамо иновацију да од прикупљања новца од одлагања кривичног гоњења финансирамо проjекте од друштвеног интереса из различитих области“ , рекао је Вербић и додао да су то значајна средства јер министарство ниjе могло да покриjе све потребе, када jе реч о обнови инфраструктуре у образовним установама.

На средствима захвалили су се и министар здравља Златибор Лончар и министар за рад, запошљавање, борачка и социjална питања Aлександар Вулин.

Loading