ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Образовање ромске националне мањине

Уочи Светског дана Рома о условима за образовање Рома у Србији данас су разговарали министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић, повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић и студенти ромске националне мањине.

Током састанка, између осталог, било је речи о квотама за студирање ромске националне мањине. Договорено је да се у наредном периоду заједнички дефинишу могућа решења која ће прецизно утврдити критеријуме за примену афирмативних мера приликом студирања. Министар Шарчевић је поздравио овакав начин решавања свих проблема са којима се у  пракси сусрећу млади ромски студенти и студенткиње. Том приликом је истакао да високообразовани Роми и Ромкиње представљају добар пример и мотив за образовање ромске популације.

Повереница Јанковић указала је на значај афирмативних мера којима се подстиче инклузија Рома и Ромкиња у друштвени живот Србије, подсетивши колико је једна таква активност у претходним годинама довела до побољшања њиховог положаја. “Веома је важно што данас заједно разговарамо и тражимо решење и начине за превазилажење тешкоћа, нарочито је важно што су процес решавања укључени управо млади ромски активисти и активисткиње”, рекла  је повереница.

У школској 2016/2017 години Ромски језик са елементима националне културе изучава 2.252 ученика у 72 школе, у којима је ангажовано 72 наставника.

 

 

 

 

Loading