ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Одржана Друга годишња конференција о образовању

Председница Владе Србије Ана Брнабић изјавила је данас на Другој годишњој конференцији о образовању да у 21. веку – веку науке, технологије, креативности, стваралаштва, без јаког образовног система нема јаке земље и истакла да је из тог разлога образовање увек било у самом врху приоритета Владе Србије.

Она је рекла да је претходна година обележена тешким догађајима и губицима који су погодили цело наше друштво и да су спроведене бројне активности са циљем утемељења позитивних вредности, разумевања и уважавања у наш образовни систем како се ништа слично не би никада поновило.

Председница Владе Републике истакла је добре резултате у области дуалног образовања и изјавила да млади који данас средњу школу заврше по дуалном моделу имају већу почетну плату од оних који похађају класично средње образовање.

Према њеним речима, они који су се образовали по дуалном моделу запослили су се са првом просечном бруто платом у износу од 71.986 динара, а по класичном моделу 65.375 динара.

Такве чињенице показују да морамо да ширимо опсег дуалног образовања, предочила је Брнабић и додала да на јачању дуалног образовања инсистирају све институције и председник Србије“, рекла је премијерка.

Говорећи о активностима на побољшању положаја просветних радника, Брнабић је истакла да је Влада интензивно сарађивала са репрезентативним синдикатима у просвети, била отворена и уважавала све конструктивне предлоге.

Од јануара 2023. године кумулативно су повећане плате у просвети за 30,56%. Потписан је и Протокол између Владе и репрезентативних синдиката, а у току је нова фаза запошљавања наставника са одређеног на неодређено. Током 2023. године је запослено 3.000 људи, а од како смо почели са овим процесом запослено је око 20.000 људи за стално. То је велика промена и сигурност за наставнике којима уместо запослења основна брига треба да буде формирање будућих генерација“, рекла је она и додала да је у и предшколском образовању током 2023. године дата сагласност за запошљавање за стално 1.468 васпитача који су до сада радили на одређено, а претходно је на овај начин запослено 2.700 људи.

Министарка просвете проф. др Славица Ђукић Дејановић изјавила је да су претходни период обележиле интензивне активности чији је циљ јачање васпитне функције школа, као и реализација раније утврђеног сета мера за бољу превенцију и ефикасније реаговање и поступање у случајевима насиља у школама.

Намера је да се повећа одговорност и будност свих актера у школском животу и прошире могућности за васпитни рад са децом. Намера је да се систем унапреди на начин да школе буду још подстицајније средине, у којима се још више стимулише радозналост, креативност и аналитичко размишљање, гаји толеранција и другарство, подстичу здрави животни стилови. Зато је ова школска година започела с акцентом и у духу развоја позитивних људских вредности код ученика и унапређивања односа заснованих на међусобном поштовању, сарадњи и солидарности уз уважавање различитости“, рекла је министарка.

Она је подсетила да на кључне активности чији је циљ оснаживање личног развоја и социјалних вештина значајних за просперитет, физичко и ментално здравље деце и живот у атмосфери узајамног уважавања и бриге једних за друге, а као веома значајну истакла је јачу синергију и сарадња свих институција и установа у држави на пољу борбе против насиља и очувању менталног здравља младих.

Платформа „Чувам те“ је одраз заједничке бриге и сарадње и алат који нас јаче повезује и омогућава да ефикасније реагујемо. Међутим, важно је рећи да смо свесни да је суштина у превенцији непожељних облика понашања младих, у подстицању младих да прихвате здраве животне стилове и обрасце понашања“, рекла је Ђукић Дејановић.

Зато су са Министарством здравља, спорта и унутрашњих послова отпочели пројекти “Заједно и безбедно кроз детињство”, у циљу подизања знања ученика о безбедности и “Свако дете има право да одраста здраво” у циљу стицања знања о значају физичке активности детета у процесу школских постигнућа, објаснила је министарка.

Министарка је подсетила да и на усвојену законску регулативу која омогућава да се први пут припреме националне читанке, у којима ће бити додатних материјала који би утицали на развијање националног идентитета, свести и осећања припадности Републици Србији, али и поштовање неговања српског језика и традиције.

Унапређена је системска подршка за развој пуних потенцијала ученика са изузетним, односно посебним способностима. То је активност коју смо предвидели Стратегијом, а њен циљ је промоција ученичких постигнућа, између осталог, и кроз такмичења, као ваннаставну активност која се организује у циљу вредновања и рангирања знања, умења и способности ученика“, рекла је министарка Ђукић Дејановић и подсетила да је на иницијативу Кабинета премијерке покренута је Платформу Такмичари генерације и да је први пут прошле године у децембру награђено 112 најбољих ученика који су у школској 2022/23. години били осми разред и остварили најбоље резултате на такмичењима.

Ђукић Дејановић је најавила да је у току овог полугодишта планиран развој и имплементација информационог система за праћење физичког развоја и моторичких способности ученика од 3. разреда основне школе до завршног разреда средње школе.

Када је реч о високом образовању, министарка Ђукић Дејановић је нагласила да је прошле године Влада је образовала Радну групу за израду Нацрта закона о финансирању високог образовања, којим би се на потпун и једнообразан начин регулисало финансирање високошколских установа у Републици Србији.

Са стручном и универзитетском заједницом разговарамо о начинима да решимо проблем недостајућих кадрова у просвети, јер то и јесте питање за Министарство које креира образовне политике, али и за факултете који ове кадрове школују“, рекла је она.

Ђукић Дејановић је и као одличну оценила и сарадњу са студентима.

Сарадња је била интензивна и са студентима. На њихову иницијативу почео је пројекат Студентска картица, Влада је ову иницијативу могла само да подржи и учини све да она буде реализована. Ова картица омогућава низ погодности за студенте, а план је да у перспективи она замени папирни индекс“, рекла је министарка.

Ђукић Дејановић је подсетила на велика инфраструктурна улагања “Скок у будућност- Србија ЕXПО 2027” о којима је говорио председник Србије Александар Вучић.

Издвајам пројекат инклузивно предшколско васпитање и образовање – инвестиција је 47 милиона евра за реконструкцију или изградњу 23 вртића са 11 000 нових места за малишане. Око 55 милиона евра биће уложено у 53 основне и средње школе. Улагаће се и у високо образовање, у Филолошко-уметнички факултет Универзитета у Крагујевцу, Студентски дом у Нишу, факултете музичких, примењених и ликовних уметности, Ботаничку башту и Електротехнички факултет у Београду“, навела је министарка и додала да ће такође у наредном периоду бити завршене припреме и започета изградња образовно – научних центара у Белој Цркви, Книћу, на Голији, у Врању и у Ваљеву.

Годишња конференција о образовању организује се на иницијативу Кабинета председнице Владе у циљу сумирања системских активности, размене искуства и покретања дијалога. На конференцији су представљени и резултати учињеног у последњих годину дана од прве годишње конференције.

На скупу су говорили и министри информисања и телекомуникација Михаило Јовановић, науке, технолошког развоја и иновација Јелена Беговић и Габријела Грујић, директорка Канцеларије за дуално образовање.

Председница Владе и министри учесници конференције честитали су свима школску славу Савиндан.

ФОТО: ТАНЈУГ

Loading