ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Одржана јавна расправа о Стратегији научног и технолошког развоја у Крагујевцу

Стратегија научног и технолошког развоја до 2020. године – „Истраживање за иновације“ треба да да смернице и конкретне кораке у ком правцу треба да се развија научни потенцијал у Србији. У ректорату Универзитета у Крагујевцу одржана је јавна расправа о Стратегији, на којој је учествовао и министар просвете, науке и технолошког развоја др Срђан Вербић.

Према његовим речима, потребно је створити везе, пре свега између науке и привреде , повезати се научницима у дијаспори, али и са онима који раде у цивилном сектору. Поред законских решења потребни су нови извори финансирања али и фондови

Један од најважнијих задатака је да отворимо нове изворе финансирања науке, како би много чешће и динамичније истраживачи могли да се пријављују за нове пројекте. Садашње решење није добро јер се конкурси за пројекте расписује на сваке четири године – рекао је министар Вербић.

У јавној расправи учествовали су и државни секретар проф. др Вера Дондур и помоћници министра проф. др Никола Танић, проф. др Бранко Бугарски и проф. др Виктор Недовић, представници Универзитета у Крагујевцу и Новом Пазару, малих и средњих предузећа, као и научни радници.

Како се могло чути на јавној расправи, по конкурентности је Србија на 94. месту у свету, а по научном потенцијалу на 47, што значи да је потребно снажније повезивање научних потенцијала у привреди, које је предвиђено Стратегијом.

Како је речено на јавној расправи потребно је и усаглашавање са Европском унијом, посебно у оквиру пројекта Хоризонт 2020, где наука и привреда заједно конкуришу са иновацијама.

Заинтересовани, током трајања јавне расправе од 16. новембра до 5. децембра , своје сугестије и примедбе могу доставити Министарству просвете, науке и технолошког развоја, путем електронске поште на имејлnauka.javnerasprave@prosveta.gov.rs

Loading