ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Oдржана проба државне матуре, прегледање тестова после 6. јуна

Проба државне матуре одржана је 31. маја у циљу припреме образовног система за увођење државне матуре. Проба је обављена управо како би се тестирао цео систем и утврдили евентуални недостаци које је потребно решити пре него што се приступи имплементацији овог испита у образовни систем.

Министарство просвете је, током прегледа скенираних тестова из српског језика и књижевности, односно, матерњег језика и књижевности, утврдило да постоји проблем са софтвером и приступу прегледача задацима које је потребно прегледати. То је изазвало временска одступања од пројектованог плана и захтева додатна софтверска подешавања.

Узевши у обзир наведено, као и завршетак редовне наставе, министарство је донело одлуку да се прегледање тестова одложи за период после 06.06.2023. године.

Министарство просвете предложило је да се у циљу припреме образовног система за увођење државне матуре, имплементација овог испита у образовни систем продужи за две године, односно да се она уместо у јуну 2024. полаже у јуну 2026. године.

Loading