ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Oквир квалификација Републике Србије повезан са Европским оквиром квалификација

На 52. састанку Саветодавне групе за Европски оквир квалификација, као  део процеса придруживања Европској унији, одржаног 4. и 5. фебруара 2020. године у Бриселу, усвојен је Извештај о повезивању Националног оквира квалификација Републике Србије (НОКС) са Европским оквиром квалификација (ЕОК), укључујући и додатни извештај о самопроцени НОКС-а у области високог образовања у односу на Оквир квалификација у Европском простору високог образовања (ОК-ЕПВО).

Делегацију Републике Србије на 52. састанку Саветодавне групе за Европски оквир квалификација чинили су државни секретар Анамарија Вичек и др Весна Фабиан из Министарства просвете науке и технолошког развоја као и национални експерти Татијана Глишић Милутиновић из Агенције за квалификације, проф. др Синиша Ђурашевић и Владимир Бојковић.

Усвајањем Извештаја о повезивању НОКС-а са ЕОК-ом оквир квалификација Републике Србије повезан је са Европским оквиром квалификација што значи да је успостављена јасна и транспарентна веза између осам нивоа квалификација Републике Србије и осам нивоа квалификација Европског оквира квалификација . Повезивање НОКС-а са ЕОК-ом смањује препреке мобилности радне снаге, подржава се боља употреба постојећих знања, вештина и компетенција и боље подударање између понуде и потражње на тржишту рада. Када је реч о ученицима и појединцима који желе да уче, Европски оквир квалификација им пружа лако доступан преглед квалификација и начина њиховог стицања.

Повезивање НОКС-а са ЕОК-ом подразумева и бројне изазове у наредном периоду. Посебне активности биће предузимане како би исправе о квалификацијама које стичу појединци поред информације о нивоу НОКС-а садржале  и податак о нивоу ЕОК-а. Такође европски нивои ће бити јасно назначени и у Бази квалификација, односно Регистру НОКС-а који се тренутно успоставаља како би квалификације биле транспарентније и упоредивије.

Loading