ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Основан Научно технолошки парк „Београд“

Министар просвете, науке и технолошког развоја др Срђан Вербић, градоначелник Београда Синиша Мали и ректор Универзитета у Београду проф. др Владимир Бумбаширевић, потписали су данас Уговор о оснивању „Научно-технолошког парка Београд“, који би требало да окупи иновативне, технолошки развојне компаније и запосли младе научнике, а тиме и убрза технолошки развој земље.

Оснивањем Научно технолошког парка, према речима министра

Вербића, створили су се услови за убрзан развој предузећа у сектору високих технологија, а самим тим и услови за запошљавање младих високообразованих кадрова. Министар Вербић је још додао да је реч о истински великом пројекту чија се величина не огледа толико у новцу, колико у посвећености да постоји парк који ће омогућити вишеструко враћање уложеног труда и знања.

„Научно-технолошки парк мора да буде место где велике компаније желе да уђу, јер имају стимулативно окружење и друге компаније са којима могу да размењују ресурсе и идеје“, рекао је министар Вербић.

Градоначелник Београда подсетио је да је изградња Научно-технолошког парка почела пре 26 година, али да ће тек сада бити приведен намени, односно запослити младе који се баве иновативним технологијама, а што ће спречити и одлив мозгова из земље.

Ректор Универзитета у Београду проф. др Владимир Бумбаширевић је навео да НТП „Београд“ треба да пружи подршку иновационој делатности на Универзитету и да омогући комерцијализацијуиновација.

Како је речено након потписивања уговора, за три до четири године у комплексу на Звездари требало би да послује око 100 технолошки развојних компанија са око 1.000 запослених инжењера.

Ииновације су препознате као кључни фактор конкурентности економије, а како је Србија оцењена као земља са великим истраживачким потенцијалом, неопоходно је развијати инструменте који ће убрзати трансфер знања и технологија у привреду и значајније поспешити комерцијализацију иновација

Истовремено, НТП „Београд“ треба да створи услове за оснивање и развој већег броја старт-уп предузећа користећи методологију која је већ развијена на техничким факултетима у Београду. Задатак НТП „Београд“ је да управља изграђеним комплексом на Звездари на начин да привуче иновативне, технолошки развојне компаније (домаће и стране) и створи услове за комерцијализацију иновација и развој економије засноване на знању, што ће ојачати извози конкуретнску позицију наше привреде.

Loading