ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Отворен дводневни скуп „Нове технологије у образовању“

Дводневни скуп „Нове технологије у образовању“ посвећен употреби информационо-комуникационих технологија (ИКТ) у систему образовања је данас свечано отворен. Присутнима на отварању обратила државна секретарка Министарства просвете, науке и технолошког развоја Снежана Марковић: „Употреба савремених информационо-комуникационих технологија није напредак и сврха сама по себи, већ је неопходна спрега са педагогијом. Овај догађај има сврху да се знање наставника унапреди, али и да се у јавности подигне свест о важности

употребе ИКТ и на тај начин унапреди системобразовања, а све за добробит ученика које припремамо за живот у 21. веку.”

У конференцијском делу програма “Нових технологија у образовању” биће речи о стратешком, али и свакодневном приступу употреби ИКТ у школама и на факултетима, о обуци наставника за употребу нових технологија у настави, дигиталним уџбеницима, учењу преко интернета и другим важним темама. Акценат ће бити на практичним решењима, па ће прилику да представе своју свакодневну употребу нових технологија у школи добити учитељи, наставници и универзитетски професори из целе Србије, земаља у региону и Велике Британије. Посебан сегмент програма биће посвећен инклузивном образовању уз подршку нових технологија.

„Ресорно министарство за телекомуникације је као један од стратешких циљева поставило развој и улагање у образовање кроз примену савремених технологија и том циљу тежимо кроз пројекте и конкурсе које спроводимо.“, навела је идржавна секретарка Министарства трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић. Државна секретарка је истакла да је дигитална писменост данас услов како за даље школовање тако и за запослење у готово свим гранама.

Председник Привредне коморе Србије Марко Чадежје навео „да улагање у обуку и развој кадрова, како кроз формални тако и кроз неформални систем образовања, је најбоља дугорочна стратегија за постизање конкурентности, нарочито имајући у виду чињеницу да је у време брзих друштвених и економских промена заснованих на новим знањима, технологијама и производима ,вредност и употребљивост стечених знања све краћа”.

Међу више од педесет предавача на „Новим технологијама у образовању“ је и велики број британских стручњака. У сајамском делу програма своја технолошка решења за образовање представиће и осам британских компанија. Говоривши на отварању, амбасадор Велике Британије у Београду Денис Киф рекао је: “Уједињено Краљевство је широм света препознато као важан и кредибилан партнер у области примене и развоја нових технологија у образовању. У Британији се већ више од 30 година одржава водећи светски сајам нових технологија у образовању –Bett Show. Циљ овог великог окупљања је да истиче позитивне примере, отвара дебате, подстиче развој и, уједно, промовише најновија достигнућа из области информационих технологија у образовању.”

Милан Вујовић, директор маркетинга компаније Samsung која је подржала догађај као златни партнер, рекао је: “Кроз пројекат “Дигитална учионица”, Samsung активно учествује у обликовању будућности учења и унапређењу образовања и образовног система, нудећи један нови приступ у свакодневној настави, бржу размену мултимедијалног садржаја, већу интерактивност и ангажованост у раду уз помоћ иновативних технологија. На овај начин подстичемо наставнике и ученике да приступе новом искуству учења, у којем технологија омогућава приступ знању свима, ма где се налазили.”

Присутнима се обратила и Наталија Јеленскаја Коцовић, менаџер за југоисточну Европу у компанији Pearson, златном партнеру „Нових технологија у образовању“ и, између осталог, истакла: “Ова конференција, као и друге конференције из области образовања, на којима педагози радо учествују, треба да разбије стереотип да нове технолгије нису за Србију и њене ђаке већ да се то тамо негде далеко,

ради лакше. Заједно можемо да покажемо да Србија има потенцијала да најновијим наставним методама подучава своје ученике.”

Испред British Council-а, једног од партнера који организују „Нове технологије у образовању“, присутнима се обратио Тони О’Брајан, директор за западни Балкан: „Кажу да постоје три универзална језика – фудбал, енглески и језик компјутера. Ми у Британији желимо да верујемо да смо добри у све три наведене ствари, а недавно смо јасно показали и колики значај придајемо компјутерима и информационо-комуникационим технологијама уопште. Наиме, од прошле године, информатика и програмирање су обавезни предмети од првог разреда основне школе у Британији.“

Конференцију ће пратити сајамски програм у оквиру кога ће практична решења у области ИКТ у образовању представити више од 40 компанија из Србије, замаља региона и Велике Британије. Посетиоци сајма ће моћи да присуствују часу у дигиталној учионици, да виде како изгледају интернет уџбеници, зашто је процес учења делотворнији када је у учионици робот, а схватиће и да друштвене мреже могу да буду коришћене као дидактичко средство.

Међу излагачима биће и највеће компаније у овој области, као што су Samsung, Pearson, IBM, Comtrade, HP, Intel, Lanaco, Oracle и многе друге.

Loading