ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Параћин: подршка аутономији школа

Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић посетио је данас Параћин и обишао Основну школу „Стеван Јаковљевић“ и Машинско-електротехничку школу.

Приликом обиласка основне школе министар је поручио запосленима да су пример добре аутономије школа коју ће у наредном периоду Министартсво подржавати. ”Само трећина школа је високо оцењена у процесу спољашњег вредновања, а ваша школа је једна од њих. Нажалост, то није правило већ изузетак. То морамо да мењамо”, рекао је Шарчевић. OШ ”Стеван Јаковљевић”  је пројектом „Развионица“ добила статус школе у Огледу, па се у њој примењује новим приступ у настави, са акцентом на развоју ученичких и професионалних компетенција. Такође, изражена је употреба информационо комуникационе технологија у настави, дигиталне учионице , а од текуће школске године уведен је факултативни програм  ,,Роботика и информационе технологије у школи“ у сарадњи са Машинско-електротехничком школом. „Мисија школе је да креира модерну, ефикасну и подстицајну школу по мери детета, која подстиче самопоуздање, одговорност ученика, али и професионално понашање запослених и  сарадничке односе са свим заинтересованим странама“, рекла је директорка.

Министар је потом обишао радионице у којима ученици Машинско-електротехничке школе изводе практичну наставу, као и специјализоване лабораторије и рачунарске кабинете. Иначе, школа има потписане уговоре за извођење практичне наставе са многим компанијама, а сарађује и са техничким факултетима. ”Морамо ослушкивати потребе тржишта рада. Свесни смо чињенице да не може све да се мења одједном, али планови уписа полако се морају трансформисати како би у наредним годинама у потпуности одговарали потребама привреде”, рекао је министар. Унапређење сарадње са привредом основни је циљ школе, рекла је у разговору са министром  директорка школе Слађана Богдановић. „Управо због тога и желимо да упишемо додатно одељење по дуалном систему образовања из подручја рада машинство и обрада метала. За тај план уписа имамо подршку привреде, а и у складу је са стратегијом Министарства“, нагласила је директорка.

Шарчевић је поновио да Министартсво подржава све напредне кораке које школе предузимају самоиницијативно, јер је то аутономија којој тежимо. Прошле године, посредством Канцеларије за управљање јавним улагањима, извршена је комплетна санација школе. Вредност радова износила је 36 милиона динара.

Loading