ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Пето заседање заједничке комисије Србија-Баден-Виртемберг

У Београду је 16. и 17. априла одржано Пето заседање заједничке комисије Србија-Баден-Виртемберг, која је основана у децембру 2008. године са циљем унапређења сарадње Републике Србије и немачке покрајине Баден-Виртемберга у свим областима.

На завршној пленарној седници председница Владе Републике Србије Ана Брнабић и  председник немачке покрајине Баден-Виртемберг Винфрид Кречман истакли су значај сарадње у области образовања, науке и истраживања као основе за бржи развој економије обе државе и осврнули се на до сада постигнуте резултате и планове за наредни период.

На округлом столу „Улога институција високог образовања у Европском друштву знања: регионални развој, трансфер технологија и друштвени изазови“ помоћник министра просвете и координатор српске стране Виктор Недовић указао је на важност нове концепције и организације рада.

Осим представника Министарства у раду округлог стола учествовали су и ректор Универзитета у Београду Владимир Бумбаширевић,  проректор Универзитета у Београду Иванка Поповић и проректор Универзитета у Новом Саду Саша Орловић.

Саговорници из Баден Виртемберга били су представници Министарства науке, истраживања и уметности Баден-Виртемберга – Петра Олшовски и Бернд Фингер, као и председници универзитета из Лудвигсбурга, Хохенхајма и Улма.

Учесници округлог стола били су и представници из Европске комисије, односно Обједињеног истраживачког центра (JRC)  Мирослав Весковић и Никола Радовановић.

Договорен је рад на реализацији пројекта Баден-Виртемберг Интернешнел који подразумева подизање менаџерских капацитета фaкултета и научноистраживачких организација и пренос добре праксе из институција у Баден-Виртемберг на институције у Србији, затим наставак сарадње са Обједињеним истраживачким центром (JRC) Европске комисије првенствено у склопу израде Стратегије паметних специјализација Републике Србије и интензивнијег укључења високошколских установа у овај процес.

Осим тога, договорено је и даље проширење сарадње у међународним програмима као што су Хоризонт 2020, Еразмус плус, а нарочито у склопу имплементације Европске стратегије за дунавски регион (ЕУСДР) путем сарадње унутар Приоритетне области 7, „Друштво знања“.

У оквиру 4. групе посебно су разматране теме које се односе на предуниверзитетско образовање. Договорено је да се настави заједничка сарадња кроз додатну обуку и тренинге професора немачког језика из Републике Србије у Баден-Виртембергу, а о садржају тренинга и времену одржавања стране ће се усагласити на јесен.

Било је речи и о наставку унапређивања наставе немачког језика у Србији у оквиру расположивог буџета и кроз сарадњу и размену експерата, укључујући и област дуалног образовања као и организовање сусрета младих из обе државе, кроз одржавање летњих кампова ученика.

Loading