ЋИРИЛИЦА | LATINICA

План уписа у средње школе у интересу деце

Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић посетио је данас Панчево и Опово,  разговaрао са представницима локалних самоуправа и обишао три образовно васпитне установе.

Критике плана уписа у средње школе нису вођене интересима деце, већ парцијалним интересима, рекао је министар Шарчевић и нагласио да су током рада на плану уписа критеријуми били број осмака, реализација прошлогодишњег плана уписа, Стратегијом 2020, захтевима тржишта и потребом да коначно будемо рационални.

„Ни једно дете неће бити оштећено. Критике су углавном због страха од губитка посла, али не треба да брину. Школе постоје да би се деца образовала и то образовала за оно што би требало да раде. Гледали смо која су суфицитарна  занимања међу незапосленима и  шта треба привреди. Сада би сви нешто мењали, али онда од реформе не би било ништа”, поручио је министар.

Шарчевић је указао да је у дуалном образовању направљен велики помак и да је он управо видљив у плану уписа. Први корак ка дуалном образовању у Панчеву је учињен, од јесени Машинска школа улази у дуални систем kроз три образовна профила,  рекао је градоначелник  Саша Павлов и исткао важност тог вида образовања за даљи развој привреде.  Ту одлуку су поздравили и привредници, додао је Павлов. Министар је  са сарадницима у Панчеву обишао гимназију „Урош Предић” и Основну школу „Мирослав Мика Антић”, највећу школу у јужном Банату.

У  разговору са  Зораном Тасићем, председником општине Опово министар Шарчевић је указао на важност коренитих промена у систему образовања и представио до сада предузете кораке у том правцу, као и планове за нову школску годину.

”Нови законодавни оквир је прва фаза, затим идемо на подизање нивоа компетенција запослених у просвети кроз обуке”, рекао је Шарчевић. Председник општине Опово истакао je да  локална самоуправа на све начине настоји помогне образовање и да стави до знања ученицима и родитељима да је уз њих. „Изузетно ми је драго што сте данас у Опову, и морам да истакнем да је ово прва званична посета јендог министра једној од најмањих општина у Војводини“, рекао је Тасић.

После обиласка издвојеног одељења „Зоран Петровић” у Сакулама министар Шарчевић је рекао да је Министарство издвојило новац за реконструкцију фискултурне и да ће на лето почети радови. Осим радова на фискултурној сали ова школа добиће и нову котларницу и биће урађен и пројекат енергетске ефикасности, додао је председник општине Опово прецизирајући да ће у школу бити уложено укупно 40 милиона динара.

Loading