ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Почела Дечија недеља

Министарка просвете проф. др Славица Ђукић Дејановић на свечаном отварању Дечије недеље, истакла је да управо ова манифестација представља прилику да се подсетимо важности очувања вредности заједништва и разумевања.

„Желим да истакнем важност дијалога, пре свега између различитих генерација, који је темељ стабилне, подстицајне и безбедне средине за све чланове друштва, а посебно за децу, те да свако дете мора да има подједнаку шансу да му се остваре елементарна права.

Према њеним речима, ова манифестација је посвећена, не само најмлађима, него и свом генерацијама са поруком да је са децом потребно разговарати, неговати систем вредности у коме емпатије има довољно, као и навику да дете уме да свом вршњаку упути лепу реч и да му се осмехне. Она је позвала децу да у свакодневном животу негују толеранцију и разумевање.

„Нека вам ова недеља буде подстицај да верујете у себе и у своје способности, као и у важност ваше улоге у друштву. Ова недеља је посвећена вама и вашим правима, али и нашој одговорности да вам обезбедимо безбрижно и срећно детињство. Недеља посвећена деци је лепа прилика и за нас одрасле да се подсетимо колико је важно обезбедити им подршку за раст, учење и развој“ истакла је министарка.

Она је подсетила да предшколске установе и школе у Србији традиционално обележавају Дечију недељу, те деца кроз различите активности са васпитачима и наставницима исказују своју креативност и идеје.

Министарка за бригу о породици и демографију Милица Ђурђевић Стаменковски истакла је да би сваки дан требало да буде посвећен деци.

Она је најавила да ће се та манифестација, осим у Београду, одржати широм Србије и истакла да је породица најважнији и најчвршћи штит сваког детета, дечијих права и интереса.

Она је навела да ће Министарство за бригу о породици и демографији у сарадњи са Министарством информисања и телекомуникације упутити препоруку свим телевизијама, посебно оним које имају националну фреквенцију, у којој ће тражити више образовних програма који су намењени деци.

На свечаном отварању обратили су се и заменица председника одбора за права детета Народне скупштине Србије Загорка Алексић, заштитник грађана Зоран Пашалић, дректорка Пријатеља деце Србије Ива Ераковић, директорка УНИЦЕФ-а Србија Дејана Kостадинова.

Организација Пријатељи деце Србије доделили су повељу „Маслачак“ учитељици Јелени Бабић из Прокупља за доброчинство деци.

Слоган овогодишње Дечије недеље, која се обележава од 7. до 13. октобра је „Ја сам дете имам план: Толеранција и љубав за сваки дан!

Дечија недеља је највећа манифестација за заштиту и промоцију права детета у Србији, реализује се под покровитељством Министарства за бригу о породици и демографију, а реализују је, као и деценијама до сада, Пријатељи деце Србије.

Loading