ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Поповић учествовао у Кјоту на Форуму „Наука и технологија у друштву“ – STS Forum

Државни секретар у Министарству просвете, науке и технолошког развоја проф. др Владимир Поповић учествовао је од 4. до 9. октобра у раду Форума „Наука и технологија у друштву“ – STS Forum (The Science and Technology in Society), који је одржан у Јапану.

Форум је и ове године отворио председник Владе Јапана Шинзо Абе, а на отварању је говорио, и министар за привредни развој Руске Федерације Максим Орешкин.

Позив за учешће државног секретара је стигао из Кабинета председника Владе Јапана, а годишњи састанак се одржава сваке јесени у Кјоту. Форуму увек, поред приличног броја званичника на министарском нивоу из целог света, односно политичких лидера, присуствују и водећи истраживачи из академске/научне заједнице, укључујући и бројне лауреате Нобелове награде, као и ректори/председници универзитета широм света. Заступљена је редовно и веома репрезентативна група водећих лидера из пословног света.

У оквиру четвородневног скупа 7. октобра одржан  је 15. Округли сто „Наука и технологија“, на министарском нивоу, чија је главна тема била „Улога науке, технологије и иновација у односу на Циљеве одрживог развоја“ (STI for SDGs). Модератор овог округлог стола је био државни министар науке и технологије Јапана Такуја Хираји. Учестовало је више од 25 делегација држва и организација из целог света, од којих је 13 предводио ресорни министар.

Државни секретар Владимир Поповић се током излагања осврнуо на централну тему Форума из угла Републике Србије, а представљене су и најважније активности у области науке и технолошког развоја, као и поједини запажени резултати у претходним годинама. Округли сто је био прилика и за неколико кратких сусрета на билатералном нивоу (Јапан, Европска Унија, Иран, Чешка Република, Сингапур, Молдавија, Катар, итд.).

О другим темама, које су од значаја за Републику Србију, као што су наука и технологија у земљама у развоју, нове инжењерске технологије, иновациони екосистем, нови транспортни системи и мобилност, индустријске иновације, будућност градова, перспективе нуклеарних технологија, обновљиви извори енергије и животна средина говорило се и на другим панелима.

Посебно треба истаћи панел „Улога научног и технолошког образовања за друштво“, током кога је државни секретар Поповић имао прилику да се на кратко сусретне са министром образовања, културе, спорта, науке и технологије Јапана Масахиком Шибајамом, министром високог образовања и науке Египта Каледом Абдел-Гафаром, бившом директорком америчког НСФ-а Ритом Колвел, ректором Универзитета у Кјоту Јуичијем Јамагивом, председником академије наука и технологије Кореје Мјунг-Чул Лијем и другима.

На маргинама Форума, Поповић је имао кратак сусрет са министром науке, истраживања и технологије Ирана Мансуром Голамијем, током кога је било речи о билатералној сарадњи, као и о евентуалним међусобним посетама.

Иначе, оснивач Форума и његова покретачка снага је Коџи Оми, бивши министар у неколико Влада Јапана, и то у више различитих ресора. Као и током прошлогодишњег форума, на коме је такође учествовао, државни секретар Поповић је имао привилегију да са њим на кратко разговара.

Loading