ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Потписан Споразум о сарадњи у области развоја високих дуалних студија између Министарства и компанија МТУ Србија, ЕР Србија и Сматса

Први потпредседник Владе Србије и министар просвете науке и технолошког развоја Бранко Ружић и директори компаније МТУ Србија, ЕР Србија и Сматса потписали су данас, у присуству председнице Владе Србије Ане Брнабић, Споразум о сарадњи у области развоја високих дуалних студија.

Министар Ружић и директори ових компанија Рајнер Бекер, Данкан Нејсмит и Предраг Јовановић споразум су потписали у Ваздухопловној академији у Београду.

Председница Владе Србије Ана Брнабић нагласила је да је циљ да Србија у наредних неколико година постане један од главних центара за обуку кадрова у целокупној авиоиндустрији.

Ми ћемо у овај амбициозни пројекат уложити нешто више од 65 милиона евра… Све оно што смо уложили и што ћемо уложити не би имало смисла да немате приватног партнера који ће на томе радити са вама, који ће вам дати практично знање, који ће вам донети референце и за кога знате да ћете одмах обучавати кадрове“, навела је Брнабић.

Премијерка је рекла да то не би било могуће без присуства оваквих компанија које су, како је оценила, уз још неке стуб будућег развоја наше авио-индустрије. Она је уједно и изразила захвалност Министарству просвете, науке и технолошког развоја које води овај пројекат.

Министар Ружић је оценио да је национални модел дуалног образовања у авио индустрији један од најбоље имплементираних и да је то постигнуто добром сарадњом са партнерским компанијама МТУ, Сматса и Ер Србија.

Влада Републике Србије, Град Београд, Држава Србија уложили су много у овакав пројекат. Министарство просвете је уложило 191 милион динара у инфраструктуру, односно реконструкцију објеката за праксу у Ваздухопловној академији, док ће 2, 9 милиона евра бити уложено у опрему“, казао је он.

Ружић је подсетио да је држава преузела Ваздухопловни тренинг центар у Вршцу и да је та инвестиција износила око 10, 5 милиона евра.

Очекујем да Србија постане на неки начин хаб са компаративном предношћу не само у региону, него и у свету јер ћемо имати могућност да школујемо од кабинског особља до авиомеханичара, инжињера одржавања, пилота и контролора лета што до сада није био случај. То ће у перспективи за Србију представљати велики искорак“, навео је он.

Говорећи о имплементацији националног модела дуалног образовања у области ваздухопловстрва Ружић је истакао да је развијено 11 нових дуалних профила на нивоу средњег образовања.

Сада имамо и Високу стручну школу, односно, Ваздухопловну академију. Крећемо од 1. октобра и са високим дуалним образовањем. План је да у следеће три године упишемо на основне студије 216 студената, а на мастер њих око 114“, рекао је министар Ружић и истакао да је захваљујући подршци председнице Владе Србије дуално образовање дошло до ове фазе.

Loading