ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Потписан споразум са Француским институтом

Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић, отправник послова а. и. Амбасаде Француске Николас Фај и директор Француског института у Србији Жан-Батист Кизен потписали су данас споразум о сарадњи у области наставе француског језика у образовно-васпитним установама Републике Србије.

Споразумом се дефинише оквир за јачање  заједничког деловања Министарства и Француског института, који у име Амбасаде Француске реализује културне и образовне активности, током ове и наредне школске године. Споразумом се омогућава и заједничко деловање у школама које спроводе програм двојезичне француско-српске наставе. Њиме се прецизније дефинише полагање испита за диплому ДЕЛФ-а у школама у Републици Србији. Реч је о дипломи која омогућава ученицима званично одређивање стеченог нивоа знања француског језика. На  пролеће 2018. године ученици 120   основних и средњих школа у 45 града имаће могућност да полажу овај испит.

Иначе, француски је трећи страни језик по броју ученика у Србији,  више од 110.000 ђака учи француски као први или други страни језик у основним и средњим школама. Осим тога, осам школских установа, и то у Београду, Нишу, Новом Саду, Пироту и Ваљеву остварује двојезични француско-српски програм наставе. Кроз континуирано усавршавање Француски институт у Србији пружа подршку наставницима француског језика и наставницима других предмета који остварују наставу на француском језику.

Loading