ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Потписан Споразум у области образовања са Црном Гором

Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић и министар просвете Црне Горе Дамир Шеховић потписали су данас Споразум између Владе Републике Србије и Владе Црне Горе о сарадњи у области образовања.

Споразумом су дефинисани конкретни облици сарадње и начини на које ће се она

остварити. Између осталог, предвиђено је формирање мешoвите комисије,  подстицање активне сарадње у области образовања, подстицање непосредних контаката државних и образовних институција, размену наставника, размену искустава у предшколском, основном и средњем образовању, размену универзитетских предавача, академских стручњака, гостујућих професора, формирање партнерства школа и мултилатералних школских мрежа,  сарадњу у области инклузије и образовања одраслих, размену стипендија,  организовање конференција и семинара и друго.

Током билатералног састанака министри су разменили искуства и планове о правцима развоја реформи образовања. Министар Шарчевић је упознао саговорника о законским решењима која имају за циљ унапређење квалитета образовања. Он је навео и да се први пут доноси закон о дуалном образовању.

„При изради националног модела дуалног и предузетничког образовања ослањали смо се на искуства развијених земаља, али нисмо преписивали решења већ смо посебну пажњу посветили специфичностима Србије”, рекао је Шарчевић.

Црну Гору у области образовања у наредном периоду очекују многе промене, а највише у високом образовању, рекао је министар Шеховић.

”Чека нас промена модела студија али и модела финансирања. Биће повећана издвајања али и одговорност универзитета. Када је реч о средњим стручним школама највећи проблем је што не школују кадар за тржиште, и у тој области ће нам искуства Србије у многоме помоћи”, поручио је Шеховић.

Двојица министара су сагласни да се данас потписаним Споразумом ствара правни оквир за успостављање и развијање сарадње образовних институција, размену професора, предавача, стипендија, информација и публикација.

Loading