ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Председник Савета за научна и технолошка истраживања Турске (TÜBITAK) у посети Министарству просвете, науке и технолошког развоја

Државни секретар Министарства просвете, науке и технолошког развоја проф. др Владимир Поповић и председник Савета за научна и технолошка истраживања Турске (TÜBITAK) др Хасан Мандал разговарали су данас у Београду о могућностима за проширење научне сарадње две земље.

Повод за посету Хасана Мандала је потписивање Протокола о сарадњи у науци и технологији између Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије и Савета за научна и технолошка истраживања Турске. Протокол је 7. октобра, током званичне посете председника Републике Турске Реџепа Тајипа Ердогана Србији, у име Републике Србије,  потписао министар Младен Шарчевић.

Државни секретар Поповић је оценио је на састанку да је на овај начин омогућено да се институционално унапреди  ниво научне сарадње две земље. Он је упознао саговорника о реформама које се у области науке, истраживања и технолошког развоја спроводе у Србији, као и о значају који се придаје међународној сарадњи.

Билатерална научно-технолoшка сарадња се углавном остварује реализацијом  заједничких пројеката мобилности истраживача у оквиру различитих приоритетних области, казао је он.

Председник Савета за научна и технолошка истраживања Турске упознао је саговорникe са делатностима које су у надлежности Савета. Он је навео да та институција сарађује са Универзитетима и институтима, а пре свега са Министарством технологије и индустрије.

Предложио је формирање Заједничког српско-турског комитета за научно-технолошку сарадњу који би оперативно пратио објављивање Јавног позива за заједничке пројекте,  као и евалуацију пријављених пројеката.

Први позив се може очекивати почетком наредне године.

Састанку су присуствовали и помоћници министра др Марина Соковић и др Саша Лазовић, као и мр Светлана Богдановић, самостални саветник.

 

Loading