ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Представљен пројекат еПросвета и сервис есДневник

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић и министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић присуствовали су данас представљању пројекта еПросвета и првог сервиса есДневник Другој економској школи у Београду.

Реч је о стратешком пројекту Министарства просвете који ће од јесени бити пилотиран у 200 школа.  Основни циљ еПросвете је пружање националних образовних електронских сервиса који подижу и унапређују дигиталну зрелост школа као предуслов за успешну дигиталну трансформацију образовања за 21.век.

Дигитализација и боље образовање су два основна приоритета Владе, те без тога нема Србије 21. века нити развоја какав нама треба, рекла је Брнабић и том приликом истакла да је у 2016. и 2017. години доста урађено за просвету и да је то тренд који Влада подржава. Премијерка се захвалила директорима који учествују у пилот пројекту и најавила да ће по фазама које следе бити увођено још новитета.

За разлику од свих досадашњих сличних иницијатива еПросвета је први сервис који није намењен државној администрацији већ је превасходно усмерен ка школама, наставницима, ученицима и родитељима, и потпуно је бесплатан за школе и родитеље.

Министар Шарчевић се захвалио председници Владе на посвећености и подршци пројекту и додао да је просвета  добила пуно задатака , а есДневник је један од њих.  Шарчевић је истакао  да  ће се у наредном периоду Министарство уводити велике програме у области образовања и да је оптимистичан по питању резултата.

еПросвета има пет сервиса: есДневник, еЛектира, виртуелни музеји, информациони систем за аналитику учења и национална платформа за израду, дистрибуцију и коришћење одобрених дигиталних образовних садржаја. Сервиси еПросвете биће подршка и помоћ наставницима у вођењу часова и школске администрације са фокусом на постигнућа и присуство ученика.

Први сервис који ће бити примењен је есДневник, који у потпуности замењује папирни облик вођења евиденције. Он ће омогућити наставницима, разредним старешинама и  директорима школа да на брз, једноставан и поуздан начин воде евиденцију о ученицима. Пружа комплетан увид у напредак ученика, рад наставника и школа, као и увид у информације у тренутку њиховог настанка.  Како би се обезбедила већа објективност у оцењивању наставници могу да виде само оцене из свог предмета, али не и из других.

При свему томе електронски дневник  штеди време потребно за евиденцију, чак на , једну четвртину у односу на време које је сада потребно наставницима. есДневик једном дневно прави извештај о сваком детету. Тим извештајима родитељи могу у сваком тренутку да приступе, наравно, само за своје дете. Информације о изостанцима родитељи добијају на дневном нивоу, а о оценама по протоку 48 сати, како би се ученику дала прилика да родитељима образложи коју оцену је и зашто добио . При свему томе обезбеђена је потпуна заштита података.

Loading