ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Представљени интердисциплинарни програми „Мастер 4.0“

У Влади Републике Србије данас су представљена четири интердисциплинарна студијска програма под јединственим називом „Мастер 4.0“.

Окупљени у четири конзорцијума изабрана на јавном конкурсу који је на идеју Иницијативе „Дигитална Србија“ реализовало Министарство просвете, науке и технолошког развоја, 13 државних факултета из Београда, Крагујевца и Ниша кренуло је у процес акредитације ових програма, по чијем завршетку је планиран упис укупно 140 студената.

Председница Владе Србије Ана Брнабић истакла је да је „Мастер 4.0“ резултат избора најбољег садржаја постојећих програма који одговара потребама тржишта ИТ услуга и обезбеђивању услова за даљи раст ИТ сектора.

По први пут наши факултети не наступају као конкурентске већ као партнерске институције, а велики део су експерти из праксе који ће студентима пренети знања и упознати их са коришћењем најсавременијих технологија и метода које се у привреди примењују, рекла је она на конференцији за новинаре.

Државни секретар Министарства просвете, науке и технолошког развоја Виктор Недовић навео је да су ови програми креирани у дијалогу универзитета и привреде и да је идеја била да се помогне развоју ИТ стручњака који недостају Србији.

Он је истакао да снага ових програма лежи у темељном и примењивом знању које ће кроз више од 130 предмета студентима понудити више од 300 предавача са неких од најбољих факултета из Србије, страних универзитета и компанија које су се доказале на домаћем, али и глобалном тржишту дигиталних производа и услуга.

На сваки од наведених програма уписаће се највише 35 студената – 15 буџетских и 15 самофинансирајућих, док ће Иницијатива „Дигитална Србија“ стипендирати по пет студената са сваког програма, додао је Недовић.

Ова четири студијска програма креирана су кроз сарадњу државних факултета који доносе вишедеценијску традицију у области технологије, економије и менаџмента са преко 75 успешних ИТ и компанија из других сектора које ће учествовати у настави и омогућити обавезне праксе за студенте. Мастер 4.0 програме заједнички су креирали београдски Електротехнички и Факултет организационих наука, затим Универзитет у Крагујевцу, Универзитет у Нишу, а ту је и програм који су партнерски развили Машински и Математички факултет из Београда.

Електротехнички и Факултет организационих наука, као и Универзитет у Крагујевцу су у процесу акредитације својих Мастер 4.0 програма предвиђених да почну од октобра 2019, док је почетак преостала два програма планиран за други семестар, односно јануар 2020.

Опширније  на https://www.srbija.gov.rs/vest/408069/predstavljeni-master-40-studijski-programi.php

Loading