ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Представљени приручници о развијању демократске породице

У оквиру заједничког пројекта Министарства, просвете, науке и технолошког развоја, Европске уније и Савета Евопе „Квалитетно образовање за све” у Београду су данас представљени приручници Одрастање у демократској породици и „Живот у демократској породици”, намењени родитељима.

Књиге воде читаоце кроз стилове родитељства, свакодневни живот породице и различите ситуације где је могуће корисити демократију како би се помогло деци да превазиђу различите проблеме.

Промоцији су присуствовали шеф Канцеларије Савета Европе у Београду Тобијас Флесенкемпер, шеф Одсека за људска и мањинска права Министарства просвете, науке и технолошког развоја Снежана Вуковић, као и коаутори књига Ролф Голоб и Светлана Лазић.

Снежана Вуковић оценила је да су управо овакви приручници оно што је недостајало и да представљају важну алатку за васпитни систем.

Они нам помажу да у сарадњи са родитељима васпитавамо децу тако да сви у друштву будемо синхронизовани: школа, медији, родитељи“, навела је она и додала да „ови приручници имају велику применљивост, не само у програмима Министарства просвете, већ и у друштву„.

Шеф Канцеларије Савета Европе у Београду оценио је да одгајање деце данас постаје све већи изазов.

Родитељи формирају будућност друштва кроз своју децу. То на њих ставља велику одговорност. Друштвене мреже, пандемија, неизвесност око тога где се друштво креће – о свему томе се свакодневно разговара у породицама. Уверен сам да већина родитеља у Србији жели да њихова деца буду одгајана тако да поштују људска права, различитости и демократске вредности“, рекао је Флесенкемпер.

Један од аутора књига Ролф Голоб рекао је да „демократија није само институција, већ и налажење решења заједно у оквиру породице, школе и друштва“.

Нисмо желели да напишемо још једну у низу књига о васпитавању деце, хтели смо да направимо нешто што ће родитељима помоћи да децу васпитавају у демократском духу. Слушати једни друге, чак и оне најмлађе, у духу је демократске породице и то је једна од тема о којима смо писали“, навео је он.

Књига „Одрастање у демократској породици“ намењена је родитељима деце из две старосне групе, од 6 до 10 година и од 11 до 14 година, док је књига „Живот у демократској породици“ усмерена на адолесценте, од 15 до 19 година. Иако су првенствено намењене родитељима, публикације се могу користити у школама.

Пројекат „Квалитетно образовање за све“ се спроводи у оквиру заједничког програма Европске уније и Савета Европе Horizontal Facility za Zapadni Balkan i Tursku 2019-2022“ .

Европска унија, као највећи донатор у Србији, подржава модернизацију образовног система и његово усклађивање са стандардима и праксама ЕУ. Од 2003. године, ЕУ је донирала више од 100 милиона евра за реформу образовног сектора.

Loading