ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Представник Обједињеног института за нуклеарна истраживања у посети Министарству

Државна секретарка проф. др Маријана Дукић Мијатовић, разговарала је данас са директором Департмана за међународну сарадњу Обједињеног института за нуклеарна истраживања у Дубни о новим иницијативама у циљу проширења будуће научне сарадње.

Праћењем досадашње успешне реализације Мапе пута сарадње између Mинистарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије и Обједињеног института за нуклеарна истраживања која је потписана октобра 2019.год., као и исказаног великог интересовања научне заједнице за учешће у пројектима ОИНИ, закључено је да би тренутни статус Републике Србије као придружене чланице, требало убрзано заменити статусом пуноправног члана.

Пуноправно чланство у OИНИ-у значи способност да се искористе све расположиве могућности сарадње и потенцијали. Наставићемо са прагматичним приступом – даљи напредак треба да се заснива на постигнутим резултатима и стварним интересима“ истакла је државна секретарка Дукић Мијатовић.

Меморандум о разумевању о развоју и примени акцелераторских технологија, између ОИНИ, Министарства просвете науке и технолошког развоја и Привредне коморе Србије, пружа добру основу за укључење наших високо-технолошких компанија у реализацији будућих пројеката. Од посебног интереса је могућа обука и тренинг младих истраживача/инжињера у ОИНИ у Дубни у циљу свеобухватног сагледавања пројектних задатака.

Састанку су присуствовали проф. др Ивица Радовић, државни секретар, проф.др Снежана Пајовић, директор Института за нуклеарне науке „Винча“, др Небојша Нешковић, члан Научног савета Обједињеног института за нуклеарна истраживања у Дубни, др Љупчо Хаџиевски, научни саветник у Институту за нуклеарне науке „Винча“ – координатор за сарадњу Заједничког координационог комитета Министарства просвете науке и технолошког развоја Републике Србије и Обједињеног института за нуклеарна истраживања (ОИНИ) у Дубни и помоћник министра за међународну сарадњу др Александар Јовић.

Loading