ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Препоруке за превенцију корона вируса на високошколским установама

Министарство просвете, науке и технолошког развоја данас је донело  Препоруке за превенцију корона вируса на високошколским установама (ВШУ) у оквиру мера везаних за спречавање ширења болести Ковид 19.

Те препоруке су донете у консултацији са медицинским делом Кризног штаба за сузбијање заразне болести  Ковид 19, али и са представницима високошколских установа КОНУС и КАССС и представницима студената (СКОНУС и СКАССС) који су се залагали за безбедно организовање наставе.  

Препоруке су донете на основу искуства и примера добре праксе стеченог током одржавања наставе на високошколским установама током летњег семестра школске 2019/20. године у току епидемије вируса Ковид 19

У Препорукама се наводи да је свакодневно пре почетка рада високошколских установа потребно чистити и дезинфиковати простор, прибор и опрему, као и проветравати просторије најмање пола сата након чишћења.  

„Одржавање наставе, вежби, испита, састанака и седница органа високошколских установа не сматрају се окупљањима на јавним местима у затвореном и отвореном простору. Студенте је потребно организовати у мање групе током држања наставе, односно провера знања, а величину групе одредити на основу броја места у амфитеатрима, учионицама, вежбаоницама и другим просторијама тако да удаљеност између студената буде најмање 1,5 метара, односно потребно је обезбедити 4м2 по студенту. Не препоручује се задржавање студената у већим групама након предавања по ходницима, у дворишту или другим местима“, наведено је у Препорукама.

Додаје се да је могуће теоријску наставу држати „он-лајн“  или комбиновано, тако што ће се део наставе држати преко платформе, а део у згради високошколске установе, али у мањим групама и уз примену свих мера и средстава заштите.  Осим тога, високошколске установе које обезбеде довољно простора, могу да одржавају редовну наставу у својим просторијама.

Практична настава подразумева обавезну примену свих мера и средстава заштите. Поред обавезне употребе заштитних маски, вежбе се могу држати и уз коришћење визира и/или скафандера, у складу са потребама и могућностима високошколске установе. Практичну наставу која подразумева самостални рад студената, решавање задатака или проблема као и рад кроз интеракцију са колегама, уколико је могуће, организовати преко платформе.

Препорукама је предвиђено да  између предавања буде довољно дуга пауза како се две групе студената не би сусретале и како би се оставило времена за чишћење, дезинфекцију и проветравање простора где су студенти боравили.

„Одржавање испита организовати тако да се термини испита не преклапају и да чекање студената испред просторије где се испит одржава буде што краће уз одржавање препоручене удаљености између студената од најмање 1,5 метара“, наводи се између осталог у Препорукама.

Одговорност за спровођење мера заштите и превенције сносе органи пословођења високошколских установа.

Министарство просвете, науке и технолошког развоја у сарадњи са институтима/заводима за јавно здравље ће редовно пратити реализацију наставе на високошколским установама и прилагођавати препоруке тренутној епидемиолошкој ситуацији.  

Комплетан текст Препорука можете погедати ОВДЕ.

Loading