ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Проглашени победници такмичења за средњошколце „Отворени подаци у настави“

У финалу такмичења за средње школе у Србији „Отворени подаци у настави“, које је одржано 23. маја у Научно-технолошком парку Београд, прва три места освојили су тимови “Tesla Girls” из Школског центра „Никола Тесла“ из Вршца, “ГимПи2” из гимназије у Пироту и „Аурора“ из Економско-трговинске школе у Краљеву.

Они су учествовали на такмичењу чији је циљ подршка наставницима информатике и других предмета да ученицима представе шта су отворени подаци, како се они могу употребити и да мотивишу младе да размотре каријеру у области информационих технологија.У пројекту „Отворени подаци у настави“ учествовало је више од 180 наставника средњих школа, 80 ученичких тимова, а десет најбољих тимова је представило своје радове у финалу такмичења.

Како је истакла саветница министра просвете за дигитализацију у просвети и науци Биљана Марић Министарство просвете, науке и технолошког развоја посебну пажњу посвећује развоју ученичких компетенција за активно учешће у савременом друштву које се свакодневно мења.

Унапређење наставе рачунарства и информатике подразумева и континуирано стручно усавршавање наставника, што је и постигнуто реализацијом пројекта ‘Отворено образовање у Србији’. Пројекат је допринео  унапређењу и омасовљењу такмичења у области информатике и рачунарства, рекла је Марић.

Она је захвалила Канцеларији за информационе технологије и електронску управу Републике Србије, Програму Уједињених нација за развој (УНДП), Центру за образовне технологије Западни Балкан, Рачунарском центру Универзитета у Београду и колегама из Министарства просвете на успешно реализованом пројекту.

Пројекат је веома важан јер нам помаже да обрадом и коришћењем отворених података, из различитих области, унапредимо информатичко образовање  у гимназијама и средњим стручним школама, констатовала је Марић.

Када је реч о отвореним подацима, процене су да ће вредност тржишта отворених података на нивоу Европске уније у 2020. бити веће од 300 милијарди евра.

То је вредност производа и услуга које стварају компаније и организације употребом отворених података, који су иницијално прикупљени за неку другу сврху, а углавном се налазе у машински читљивом формату.

Пројекат “Отворени подаци–отворене могућности” у Републици Србији спроводе Министарство просвете, науке и технолошког развоја, Програм Уједињених нација за развој (УНДП) и Канцеларија за информационе технологије и електронску управу.

Loading