ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Произведен први српски респиратор

Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић, присуствовао је данас представљању резултата јавног позива за сузбијање ефеката пандемије COVID-19 Фонда за иновациону делатност, са председнициом Владе Републике Србије Аном Брнабић.

У Научно-технолошком парку „Београд“, на Звездари, представљено је шест од 12 инованитвних пројеката, међу којима је и први српски респиратор.  Обиласку и презентацији су присуствовали и државни секретар проф.др Владимир Поповић, проф. др Виктор Недовић, помоћник министра за међународну сарадњу и европске интеграције и др Саша Лазовић помоћник министра за технолошки развој, трансфер технологија и иновациони систем. Из буџета Министарства просвете, науке и технолошког развоја за ове намене издвојено је 53 милиона динара.

Србија у време кризе показала да може све сама да произведе и да буде конкурентна.У Галеници сам на промоцији хлорокина који се производи у Србији рекла да се у кризи видео сав потенцијал, креативност, знање, иновације и таленат и мислим да нас је то све учинило поносним. У међувремену смо произвели и први српски респиратор. Током кризе с којом смо се суочили показали смо колико можемо да будемо конкурентни, истакла је Ана Брнабић, председница Владе Републике Србије. Она је додала да је Србија имала једну од најмањих стопа смртности од COVID-19, а паралелно с тим је успела да произведе све што је потребно да се избори са епидемијом, указујући да је важно да се улаже у праве ствари, визију, креативност и иноваторе.

У сарадњи са Европском инвестиционом банком ми смо прошле године уложили 420.000 евра у опрему која је искоришћена на начин на који нисмо ни мислили да ће бити искоришћења, да помогне нашем здравственом систему, пре свега нашшим здравственим радницима. Опрема је у Научно-технолошки парк стигла у децембру прошле године, навела је председница Владе.

Према њеним речима, захваљујући томе, одштампано је 15.000 визира, а направљене су и заштитне маске и посебна одела. Брнабић је истакла да а овај сектор има и важну улогу и у економском опоравку земље, истичући да је један од ретких у коме се повећавао број запослених и у време кризе. Брнабић је најавила  и отварање Научно-технолошког парка у Нишу у наредних неколико дана, најкасније за две недеље, наводећи да ће држава наставити да улаже у тај сектор.

Новинарима су се обратили и в.д. директора Научно-технолошког парка Гордана Даниловић Грковић, др Иван Ракоњац, директор Фонда за иновациону делатност и Дубравка Негре, шеф Регионалног представништва Европске инвестционе банке за Западни Балкан.

Фонд за  иновациону делатност је по ступању на снагу ванредног стања у Републици Србији на иницијативу кабинета председнице Владе Републике Србије, 17. марта 2020. године објавио јавни позив за сузбијање ефеката пандемије COVID-19.  Због неопходности брзог одговора на новонастале изазове, позив је био отворен до 24. марта 2020. године. Циљ овог јавног позива је била брза и ефикасна подршка иновативним пројектима за решавање проблема у вези са здрављем и добробити становништва, који могу бити скалирани у кратком временском периоду и доступни за примену у сузбијању последица насталих пандемијом. И поред кратког временског периода, пристигло је близу 300 предлога иновативних пројеката, што је показало висок потенцијал наших иновативних предузећа.

Имајући у виду ургентност реаговања, независна Експертска комисија Фонда је дала приоритет оним решењима за која је процењено да могу створити најрелевантнији, најбржи и стратешки важан одговор на конкретне проблеме. Развој лекова и вакцина нису били предмет овог јавног позива. Јавни позив је био намењен малим и средњим предузећима, са већ развијеним прототиповима, производима, услугама и технологијама који могу бити скалирани у кратком временском периоду и постати доступни за примену у сузбијању последица насталих пандемијом. Износ подршке по појединачном пројекту је до 6 милиона динара.

У кратком временском периоду, од месец дана, развијено је и доступно за коришћење свих 12 решења, чији је циљ сузбијање ефеката пандемије изазване корона вирусом. Сви иновативни пројекти су успешно имплементирани, а производи и услуге предузећа су донирани широм Србије, институцијама и установама од јавног значаја. Иновативна решења која су подржана кроз јавни позив Фонда, остаће применљива и корисна нашем друштву и након пандемије.

Резултати подржаних пројеката:

Voxellab, Београд Rapid Supply Chain

Предузеће Voxellab је развило решење у виду система за брзо 3D штампање хитно потребних делова за машине и медицинске уређаје. Voxellab је спреман да прихвати захтеве болница и других објектата који збрињавају пацијенте оболеле од коронавируса и применом адитивне производње, у кратком року испоручи резервне и потрошне делове за различите медицинске уређаје. Више информација и поступак поручивања може се видети на њиховом сајту https://3dr.rs/.

CCS Solutions, БеоградВишекратне заштитне маске – LifeMask

Нова врста заштитне маске са измењивим HEPA филтером за вишеструку и дугорочну употребу. Одређена количина донирана здравственим установама, а произведено је укупно 30.000 маски. Реч је о маскама којe се производе од издржљиве пластике која се користи у прехрамбеној индустрији и после сваке употребе маска се може пребрисати асепсолом или опрати сапуном, као и прокувати на 70 степени и тако користити и до три месеца. Филтери на масци се могу мењати на седам до десет дана. Више информација на http://zelenamaska.rs/ и http://lifemask.rs/

Corten Art, Шабац Дезинфекциони тунел и дезинфекциона кабина

Систем аеросолне дезинфекције за употребу у индустрији и хазардним срединама. Реч је о дезинфекционом тунелу од неруђајућег челика који је опремљен млазницама које распршују дезинфекционе капљице. Предност система је смањена потрошња воде и дезинфекционих средстава. Тунел је опремљен и системом аутоматског покрета који детектују присуство особа, активирају млазнице и аутоматски се исључују након завршене дезинфекције. Капацитет дезинфекције је 600 особа на сат времена. Планирају да донирају 6 тунела, од којих један Граду Шапцу.

Hola Systems, НишИзрада контролног пулта за превенцију ширења вируса и заразних болести

Термални пулт за бесконтактно мерење температуре и ручну дезинфекцију намењен је фабрикама, компанијама, јавним институцијама и објектима са већим прометом посетилаца. Потпуно је безбедан, прецизан и лак за коришћење. Корисник не морају имати интеракцију и додир са уређајем, јер он све радити аутоматски. Више информација на https://hola.rs/

SmartResearch, БеоградАутоматски уређаји за респирацију позитивним притиском

Предузеће SmartResearch у сарадњи са Институтом Михајло Пупин развило је уређај за механичку вентилацију пацијената позитивним притиском – 5 протитипа уређаја који су демонстирани у Институту „Михајло Пупин“.

Heliant, БеоградHERMES COVID: Платформа за брзу размену порука у условима COVID 19 пандемије

Heliant је развио решење HERMES-COVID које обезбеђује комуникацију између главних чинилаца у систему здравствене заштите и здравствених професионалаца. Овим решењем обезбеђена је могућност Влади Републике Србије, Министарству здравља, институтима за јавно здравље да коришћењем овог алата безбедно, технолошки напредно и у реалном времену проследе право на екране здравствених радника важне поруке и упутства, а на начин на који су они већ навикли да добијају службене информације. Heliant корисници су и установе које су на првој линији одговора на COVID-19: Клинички центар Србије укључујући и Клинику за инфективне и тропске болести и Гинекологију и акушерство у Вишеградској улици, Институт „Торлак” и Клиничко-болнички центар „Др Драгиша Мишовић“.

Metaling, БеоградUV-C дезинфекција

Палета производа за дезинфекцију просторија и предмета коришћењем ултраљубичастог зрачења. Реч је о PowerTECH уређајима, који могу бити прилагођени по дизајну, димензијама и потребама клијената, који без контаката коришћењем ултраљубчастих таласа врше дезинфекцију и стерилизацију предмета. У плану је донација 8 уређаја. Више информација на www.powertech.rs

Advertout, БеоградAirtech med – Вишекратна заштитна одела

Производња вишекратних заштитних одела која се могу у потпуности дезинфиковати. Одела су дистрибуирана лабораторијском особљу у Ватрено око лабораторију.

SIGMA KULA, Кула  – Производња дезинфекционог средства на бази натријум хипохлорита

Предузеће континуирано ради на повећању производње натријум хипохлорита као једног од најважнијих дезинфицијенаса. Као једини произвођач опреме за производњу дезинфеккционих средстава, услед настале пандемије, све своје ресурсе су усмерили на производњу дезинфекционих средстава намењених за дистрибуцију најугорженијим системима (болнице, јавне установе, индустрија). Њихово средство AQUALOR H за дезинфекцију подова и површина се користи у свим клиничким центрима у Србији, а донирано је Војсци Републике Србије, Граду Београду, Црвеном крсту и другима. До 27. априла дистрибуирали су више од 250 хиљада произведених дезинфекционих средстава, а готово 60 хиљада литара донирали.

SKV Garant, БеоградOZON-CARE

Предузеће SKV Garant развило је преносиве озонизаторе за брзу и безбедну дезинфекцију објеката. Израдили су 20 уређаја и дезинфиковали бесплатно више од 300 хиљада метара квадратних објеката попут Народне скупштине, КБЦ „Др Драгиша Мишовић-Дедиње“. Тренутни капацитет пружања услуге озонизације простора износи од 15 хиљада метара квадратних  дневно. Више информација и на који начин је могуће користити њихове услуге може се видети на www.ozonecare.org.

Agrounik, Београд SURFIX – нови дезифицијенс са антивиралним деловањем

Предузеће је у сарадњи са Хемијским факултетом у Београду, Заводом за јавно здравље – Београд, Институтом за вирусологију Торлак и Институтом за ветеринарство – Нови Сад формулисао препарат Surfix, који је биолошки дезинфицијенс са антивиралним и антибактеријским дејством. Овај препарат је потпуно природан производ, еколошки безбедан, јер садржи природне биосурфактанте добијене микробиолошком ферментацијом пробиотске бактерије. Планира се донација здраственим центрима, школама, вртићима, јавним установама у количини од 10 тона производа.

365ADS, БеоградAditus gate

Предузеће 365ADS развило је решење у виду кабине за дезинфекцију која је намењена употреби на јавним местима и локацијама од интереса. Кабина уз помоћ специјално дизајнираног софтвера, потпуно и аутоматски дезинфикује, односно деконтаминира цело тело корисника за само неколико секунди. Како би се смањио ризик од заразе, сви процеси у кабини су онлине контролисани, без потребе изласка техничке подршке на терен. Прва израђена верзија кабине Адитус гате са два места за брз проток пацијената постављена у нишкој хали Чаир за лакше оболеле од COVID-19, а по затварању ове привремене болнице, премештена је у Клинику за инфективне болести у Нишу.

Loading