ЋИРИЛИЦА | LATINICA

High school students and teacher.

Просветни закони прецизно дефинишу права, обавезе, надлежности и одговорности свих у систему

Министарство просвете, науке и технолошког развоја упутило је раније допис школама да је субота 9. април 2022. године наставна за све средње школе, за све основне школе на територији АП Војводина, као и за одређени број основних школа које су планирале надокнаду наставног дана, и да се настава изводи непосредно према распореду часова од понедељка.

Допис је упућен због промене Kалендара образовно-васпитног  рада и односи се на померање наставне суботе.

Овим дописом ни на који начин није угрожена законом загарантована аутономија установе, како су навели представници  Форума београдских гимназија.

Образовни систем је уређен законима који врло прецизно дефинишу права, обавезе, надлежности и одговорности свих у систему.  Законом је регулисано, између осталог, и да час траје 45 минута. У складу са законима, час може трајати и краће, уз сагласност министарства, односно школске управе.

С обзиром да се радним суботама надокнађују радни дани, предвиђено је да часови трају 45 минута, колико закон и прописује.

Центар образовног системa је ученик, његово образовање и васпитање, стога би и рад школа и наставника требало да буде организован на начин да омогући остваривање права на образовање.

У том смислу, начелник школске управе Београд Драган Филиповић, обавестио је да директоре средњих школа да је субота радни дан.

Форум београдских гимназија је изразио негодовање због дужине трајања часова и на злонамеран начин представио уобичајену комуникацију  начелника школске управе и директора, уз  најаву да наставници из Форума неће учестовати на пилотирању државне матуре.

Министарство просвете, науке и технолошког развоја изражава жаљење због начина на који Форум београдских гимназија иступа у јавности и наглашава да се представници Министарства редовно састају са свим репрезентативним синдикатима и укључују у реформске процесе. Један од тих реформских процеса, изузетно важан за унапређење и модернизацију образовања је Државна матура. У том послу, Министарство разговара са свим репрезентативним синдикатима који представљају наставнике, а не појединачно са наставницима, те у том смислу Форум београдских гимназија јесте укључен у процес  на начин који је и примерен и то преко свог репрезентативног синдиката. Идеја да се прети штрајком и искључивањем из процеса Државна матура због поштовања закона (трајања часа од 45 минута) и одржавања радне суботе можемо само посматрати као непрофесионално понашање. Циљ свих нас треба да буде изнад свега интерес наше деце, а не да се „љутимо“ због 45 минута часова наставе суботом  и бојкотовања реформе која је у току.

Министарство држи отворена врата за  разговор о свакој теми и подсећа да су управо дијалогом  решена многобројна питања.

Loading