ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Рачунарски смер у 13 гимназија

Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић и министарка државне управе и локалне самоуправе Ана Брнабић посетили су  данас гимназију ”Вељко Петровић” у Сомбору, у којој ће у школској 2017/18. години бити уведено одељење обдарених за информатику и рачунарство.

Гимназија у Сомбору је за рачунарско одељење добила подршку градских власти и службе за запошљавање. Важни критеријуми за доношење одлуке о отварању новог смера били су велика заинтересованост осмака и чињеница да сви сегменти рада у школи иду узлазном путањом, рекао је министар Шарчевић.

Он је додао да ће 13 гимназија широм Србије од јесени имати рачунарски смер. Министар је подсетио да Стратегија образовања подразумева да до 2020.године 40 одсто матураната уписује гимназије, и нагласио да су за наредну школску годину повећане квоте за упис у гимназије, али не по цену пада критеријума уписа, јер у том смислу гимназија мора остати елитна школа.

„У оквиру реформе образовања следи и реформа гимназија. Тај процес смо већ започели. Послали смо упитнике свим гимназијама јер желимо да чујемо какву они школу желе и које смерове”, рекао је Шарчевић.

Министарка Брнабић је указала на успех ученика сомборске гимназије.

”Невероватно је да се чак 10 одсто ученика ове школе пласирало на окружно такмичење из програмирања. Када томе додамо да је чак 35 осто осмака и 44 одсто седмака заинтересовано за рачунарски смех, јасно је да се ради о квалитетној школи у области програмирања и ИТ”, нагласила је Брнабић.

Министарка је посебно истакла рад и посвећеност професора информатике Душка Обрадовића и поручила да је задатак свих нас да ширимо добре примере.

Душанка Голубовић, градоначелница Сомбора захвалила је Министарству просвете што је имало слуха за потребе Сомбора и изразила уверење да ће нови смер у гимназији дати нову развојну шансу граду.

Loading